Ingångslön & Löneutveckling för Sjuksköterska

Se lediga jobb

Aktuella uppdrag

Vad ligger egentligen ingångslönen för en sjuksköterska på? Lönenivån förändras kontinuerligt, men ingångslönen för en sjuksköterska (2015/2016) ligger på runt 25 000 kronor i månaden hos de flesta arbetsgivare runtom i Sverige.

Löneutvecklingen för en sjuksköterska har länge varit ett ämne för het debatt och det finns många som arbetar för att du som arbetar som sjuksyrra ska få den lön du så väl förtjänar. Många nyexaminerade sjuksköterskor har blivit erbjudna ingångslöner på 22 500 kronor vilket de protesterat mot och vägrat arbeta för.

Vilken ingångslön du får som sjuksköterska varierar dock runtom i landet och meningarna går isär angående vad som är en skälig ingångslön för en nyexaminerad. Vissa landsting menar att den ekonomiska ekvationen inte går ihop om ingångslönen ska höjas, eftersom de redan anställda sjuksköterskorna också måste få en högre lön i så fall för att en lönehöjning ska vara försvarbar för nya sjuksyrror.

Sjuksköterskornas löneuppror drog igång 2011, och har sedan dess gjort stora avtryck i debatten kring ingångslönen för en sjuksköterska. Då, 2011, låg den på 21 000 kronor för en nyexaminerad sjuksköterska i Stockholm och 2015 gick hälften av sjuksköterskorna in med en ingångslön på minst 25 000 kronor.

Löneutveckling för en sjuksköterska

Stirra dig dock inte blind på enbart själva ingångslönen, för även löneutvecklingen är en viktig del när det kommer till din ersättning. Löneutvecklingen för en sjuksköterska har varit i ropet de senaste åren och tack vare att många sjuksköterskor höjt sina röster och protesterat mot de låga lönerna som erbjuds har löneutvecklingen tagit en positiv riktning.

Genom att gå kurser och vidareutbilda sig kan du få lönetillägg, men även det varierar från arbetsgivare till arbetsgivare och var i landet du jobbar. Du kan också påverka din löneutveckling som sjuksköterska genom att arbeta på bemanningsuppdrag eftersom du i större utsträckning har möjlighet att påverka dina arbetstider enligt dina önskemål, vilket kan höja din totala inkomst. Dessutom är timlönen högre när du arbetar som bemanningssjuksköterska.

Vi på Sjuksyrra AB arbetar med uthyrning av medarbetare för jobb inom vården som vi matchar efter behovet hos olika uppdragsgivare, så på så vis kan du som arbetar som sjuksköterska få en högre månadslön samtidigt som du utvecklar din kompetens genom möjligheten att arbeta inom flera olika områden och avdelningar.

När du vill få en personlig kontakt, hör du av dig till:

 
 
 
 
 
 

När du vill få en personlig kontakt, hör du av dig till:

Vi bemannar Sverige med sjuksköterskor: