Namn: Magnus Lundqvist
Gör: Driver företaget Sjuksyrra AB
Karriär: Sjuksköterska men numera företagsledare
Bor: Stockholm
Familj: Mamma, pappa och bror
Favoritserie i vårdmiljö: ”Scrubs”
Hobby utanför jobbet: Tennis och golf
”Det ställs högre krav på sjuksköterskor idag”
Efter 5 år som sjuksköterska så bestämde sig Magnus Lundqvist för att lämna sjukhusvärlden, men han stannade ändå kvar. Idag driver han bemanningsföretaget Sjuksyrra AB som utbildar och bemannar inom vården.
– Som bemanningssjuksköterska så får man framförallt mer valfrihet, säger han.
Det var på en Working holiday-resa i Australien som den då 21-åriga Magnus Lundqvist för första gången fick upp ögonen för sjuksköterskeyrket.
– Jag träffade många brittiska sjuksköterskor som jobbade i Australien och de verkade leva ett väldigt bekvämt liv. De kunde välja och vraka mellan jobben och tjänade väldigt bra med pengar. Jag kände att det kunde vara något för mig, berättar Magnus.
År 2008 var Magnus färdigutbildad sjuksköterska och flyttade från Jönköping till Göteborg. Efter två år gick flytten till Stockholm och Södersjukhuset där han jobbade på deras hjärtintensiva-avdelning. När han fick höra av en kollega om ett bemanningsföretag som erbjöd en väldigt bra timlön för jobb i Oskarshamn så bestämde han sig för att ta det. Där startade också tanken på ett karriärbyte.
– När jag blev sjuksköterska så visste jag att jag inte bara ville jobba på golvet. Jag pratade med konsultchefen på bemanningsföretaget och fick väldigt mycket hjälp om hur jag skulle göra för att starta eget. Jag kände ”det här vill jag göra!”.
Tanken låg kvar i Magnus bakhuvud och när han vidareutbildade sig som specialistsjuksköterska på distans så hade han tid över och såg sin chans. Magnus började ringa runt till potentiella kunder för att hålla i hjärt-och lungräddningskurser.
– AMF Fastigheter blev min första kund och jag minns fortfarande det där telefonsamtalet. Att hålla i kurser hade jag gjort innan, men då visste jag inte ens vad en faktura var. När jag skulle hålla min första kurs så var jag så nervös att jag sa att kursen skulle ta fyra timmar trots att den bara tog två, minns han.
Efter att ha bollat jobbet som sjuksköterska med eget företagande ett tag så kände Magnus att arbetsmarknaden var så pass bra att han vågade säga upp sig för att satsa på sitt företag på heltid. Och han hade rätt, företaget har växt så det knakar och idag är de fem anställda.
– Det har gått ganska fort och det är såklart en utmaning. Men det är kul att vara flera i bolaget. Min roll har förändrats en hel del, från att sitta med allt till att vara chef. Men jag gillar ansvarsdelen även om det såklart kan vara mycket jobb ibland.
Även branschen har förändrats en hel del sen han startade sitt bolag för 3 år sen. Magnus berättar att sjuksköterskeyrket har blivit tuffare och att det påverkar honom som bemanningsföretagare.
– Det ställs högre krav på sjuksköterskor idag, vi vårdar mycket mer än tidigare och dagens offentliga arbetsgivare hänger inte alltid med. Sjuksköterskor är mer medvetna om sitt värde idag och det är bra för yrket men svårare för mig som arbetsgivare.
För Magnus är det därför väldigt viktigt att göra sig känd som en arbetsgivare med bra arbetsvillkor.
– Vi är ett litet bolag och bra på det sättet att det alltid är nära till någon av oss. Vi är lättillgängliga, vi är flexibla och snabba i beslutsvägarna. Och så har vi bra villkor och ersättning.
När Magnus söker sjuksköterskor för uppdrag så har han alltid ett par viktiga kriterier som han letar efter.
– Viktigast är en person som är självkritisk, som kan se sina egna begränsningar och inte tar sig vatten över huvudet. Som bemanningssjuksköterska så kommer man ju ofta till nytt ställe och då är det viktigt att våga ställa frågor. Det värsta som kan hända är en sjuksköterska som tror att man ska göra på ett visst sätt och så blir det fel.
Att gå över från en fast anställning till att börja jobba för ett bemanningsföretag ser Magnus många fördelar med. När han själv sa upp sig för att starta eget så handlade det framförallt om att jobbet var för ostimulerande och organisationen för stor för att kunna påverka.
– Som bemanningssjuksköterska så får man framförallt mer valfrihet, eftersom man får bestämma mer över sitt schema. Man får också en helt annan lönesättning och så vet man att det finns någon där som lyssnar och bryr sig.