Sjuksköterska lön | Tips och statistik

Vad ska en sjuksköterska ha i lön? Det har varit och råder mycket diskussioner, samt och fördomar, om att sjuksköterskor får för lite i lön. Och det finns en stor skara människor som aktivt arbetar för att sjuksköterskor ska få den lön de förtjänar. Vi tänkte berätta lite mer om sjuksköterskors lön och vart du kan vända dig om du behöver råd kring din lön.

Se lediga jobb

Aktuella uppdrag

Har du funderat på att arbeta som bemanningssjuksköterska?

Vi som driver Sjuksyrra har själva lång erfarenhet av att jobba inom vård- och omsorgssektorn. Vi vet vilket ansvar det medför och kan ge dig både coachning och stöd på dina uppdrag.

Det vi kan erbjuda dig är:

• Konkurrenskraftig lön
• Utbetalning av lön två gånger i månaden
• Betalt för resa och boende
• Personlig stöttning och coaching
• Råd och tips om hur det är att starta eget
• Möjlighet att bli utbildare i hjärt-lungräddning (HLR) och andra ämnen
• En annorlunda och varierande karriär.

Läs mer om oss här eller kontakta oss via vårt formulär så tar vi kontakt!

Hur ser snittlönen ut för en sjuksköterska?

Vad snittlönen ligger på för sjuksköterskor är lätt att ta reda på. Sök ”sjuksköterska lön 2018” och du kommer snart se att snittlönen ligger på ca 25 661 kr. Vad lönen faktiskt är ute på olika arbetsplatser kan givetvis variera, men här någonstans bör den alltså ligga.

Sjuksköterska lön 2018

Källa: http://www.lonestatistik.se/

Hur ser ingångslönen ut för en sjuksköterska?

Vad ingångslönen är varierar, och här råder det delade meningar om vad som är en vettig ingångslön. Runt 24 000 kr– 26 000 kr anser många inom vården vara en skälig summa för en nyexaminerad sjuksköterska. På många ställen ligger summan där omkring, men inte överallt.

Inför 2015 höjdes ingångslönen från 22 000 kr till 23 500 kr i Skåneregionen, vilket är i närheten av den önskade summan. Höjningen imponerade dock inte på Vårdförbundet i Skåne. Detta kan du läsa i en artikel från Sydsvenskan. Hur ser ingångslönen för sjuksköterskor ut där du bor?
Källa: http://www.sydsvenskan.se/sverige/hojd-ingangslon-for-sjukskoterskor/

Glöm inte ditt eget värde som sjuksköterska

Att vara sjuksköterska innebär att vara delaktig i en värdefull arbetskraft, och det är viktigt att det du tillför speglar din lön. Att ha en bra lön ligger dock inte bara hos arbetsgivaren, tyvärr. Den måste vi själva argumentera för, när vi inte är nöjda.

Det finns flera ställen du kan vända dig till om du behöver tips och råd samt information kring sjuksköterskors lön. Bland annat Vårdförbundet som vi berättar om nedan.

Vänd dig till Vårdförbundet för tips och råd

Vårdförbundet är en mötesplats för dig som är sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker eller röntgensjuksköterska. Vårdförbundet arbetar aktivt för att arbetsplatser inom sjukvården ska vara så säker, trygg och trevlig som möjligt. Och där lönen speglar de anställdas erfarenheter och expertis.

Till Vårdförbundet kan du alltid vända dig om du har frågor kring din lön som sjuksköterska när du är ny ute på marknaden, ska byta arbetsplats eller önskar gå in i en löneförhandling. Du kan läsa mer om lön för sjuksköterskor här, samt hitta kontaktuppgifter till Vårdförbundet här.

Källor: https://www.vardforbundet.se/Stod-och-service/Yrkeslivet/Lon/ https://www.vardforbundet.se/Stod-och-service/Kontakt/

När du vill få en personlig kontakt, hör du av dig till:

Anna Fasth Schmidt
Kund och konsultansvarig
+46 (0)73 087 06 61
anna.schmidt@sjuksyrra.se

Vi bemannar Sverige med sjuksköterskor: