Vad tjänar en sjuksköterska?

Hur mycket tjänar en sjuksköterska som är nyexaminerad? Och vad kan man tjäna som bemanningssjuksköterska?

Se lediga jobb

Aktuella uppdrag

Hur mycket tjänar en sjuksköterska som är nyexaminerad? Och vad kan man tjäna som bemanningssjuksköterska?

Vad tjänar en sjuksköterska egentligen?

De senaste åren har sjuksköterskornas löner varit ämne för het debatt, och många nyexaminerade sjuksköterskor har gjort uppror och vägrat acceptera en anställning med en alltför låg ingångslön.

Det har gett resultat och gått från att ingångslönen legat på 21 000 kronor för en sjuksköterska i Stockholm som tagit examen år 2011, till att hälften av alla nyexaminerade sjuksköterskor har en ingångslön på 25 000 kronor eller mer vilket innebär att löneupproret gett resultat. Vad du tjänar som sjuksköterska varierar dock från olika arbetsgivare och beror även på var i landet du arbetar.

Det råder meningsskiljaktigheter kring vad som är en skälig ingångslön för sjuksköterskor, och flera landsting menar att det blir alldeles för dyrt att höja ingångslönen eftersom det då innebär att man även måste höja lönen hos de redan anställda sjuksköterskorna vilket inte skulle fungera rent ekonomiskt.

Men vad en sjuksköterska tjänar hänger på mer än bara ingångslönen, för även löneutvecklingen är viktig och kan göra stor skillnad på vad du som sjuksköterska får ut varje månad. Dels kan du räkna med bättre lön ju mer erfarenhet du skaffar dig, och dels finns det vidareutbildningar som kan motivera löneförhöjningar på upp mot 2 500 kronor i månaden. Om du vill få upp din lön som sjuksköterska kan du även ta ett bemanningsjobb via Sjuksyrra AB vilket innebär en högre timlön och större möjligheter att påverka vilka arbetstider du har.

Det gör att du lättare får ut en högre lön varje månad, och dessutom ges du chansen att bredda din kompetens genom att arbeta i olika miljöer och på olika avdelningar. När du arbetar som bemanningssjuksköterska hos oss på Sjuksyrra AB står vi givetvis för dina rese- och boendekostnader under tiden för uppdraget och lönen betalas ut två gånger per månad vilket gör att du aldrig behöver vänta länge på din lön.

Så mycket tjänar grundutbildade sjuksköterskor

Lönen för grundutbildade sjuksköterskor var år 2021 i genomsnitt 39 500 kr, lönen påverkas av kön ålder och region. När du som sjuksköterska skaffar olika specialistutbildningar ökar även din lön ytterligare och genomsnittslönerna för de olika sjuksköterska yrkena varierar beroende på specialistutbildning. Här kan du läsa mer om olika sjuksköterska löner och lönestatistik.

Sjuksköterska lönestatistik för privat och offentlig sektor

Den största skillnaden på lönestatistiken ligger mellan den offentliga och privata sektorn. Där ser man en tydlig skillnad i hur lönerna är markant högre för sjuksköterskor inom privat sektor.

Så mycket tjänar en sjuksköterska inom offentlig sektor

Denna statistik är tagen från statistiska centralbyrån och genomsnittet för alla sjuksköterskelöner för alla åldersgrupper och kön är 36 900 kr/månaden. Nedan ser du statistiska centralbyråns tabell för alla åldersgrupper och kön.

Så mycket tjänar en sjuksköterska inom privat sektor

Enligt statistiska centralbyrån så är genomsnittslönen för sjuksköterskor i privat sektor 9500kr högre än i den offentliga sektorn, man ser minst skillnad för sjuksköterskor mellan 18-24 år men tydliga skillnader från 25 års ålder upp till 64 års ålder för båda könen. Nedan ser du statistiken för den privata sektorn från SCB.

Lönestatistik – Sjuksköterska i olika regioner

Stockholm är den region som har den högsta genomsnittslönen där en sjuksköterska tjänar mest, lönerna för sjuksköterskor är olika beroende på region. Så mycket tjänar sjuksköterskor i de olika regionerna:

Kontakta oss

Du är varmt välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om vad en sjuksköterska tjänar, eller om du är intresserad av att arbeta som bemanningssjuksköterska med oss. Använd kontaktformuläret här på webben så kan vi berätta mer och besvara dina frågor.

Vi bemannar Sverige med sjuksköterskor: