Vad tjänar en sjuksköterska?

Hur mycket tjänar en sjuksköterska som är nyexaminerad? Och vad kan man tjäna som bemanningssjuksköterska?

Se lediga jobb

Aktuella uppdrag

Vad tjänar en sjuksköterska egentligen? De senaste åren har sjuksköterskornas löner varit ämne för het debatt, och många nyexaminerade sjuksköterskor har gjort uppror och vägrat acceptera en anställning med en alltför låg ingångslön.

Det har gett resultat och gått från att ingångslönen legat på 21 000 kronor för en sjuksköterska i Stockholm som tagit examen år 2011, till att hälften av alla nyexaminerade sjuksköterskor har en ingångslön på 25 000 kronor eller mer vilket innebär att löneupproret gett resultat. Vad du tjänar som sjuksköterska varierar dock från olika arbetsgivare och beror även på var i landet du arbetar.

Det råder meningsskiljaktigheter kring vad som är en skälig ingångslön för sjuksköterskor, och flera landsting menar att det blir alldeles för dyrt att höja ingångslönen eftersom det då innebär att man även måste höja lönen hos de redan anställda sjuksköterskorna vilket inte skulle fungera rent ekonomiskt.

Men vad en sjuksköterska tjänar hänger på mer än bara ingångslönen, för även löneutvecklingen är viktig och kan göra stor skillnad på vad du som sjuksköterska får ut varje månad. Dels kan du räkna med bättre lön ju mer erfarenhet du skaffar dig, och dels finns det vidareutbildningar som kan motivera löneförhöjningar på upp mot 2 500 kronor i månaden. Om du vill få upp din lön som sjuksköterska kan du även ta ett bemanningsjobb via Sjuksyrra AB vilket innebär en högre timlön och större möjligheter att påverka vilka arbetstider du har.

Det gör att du lättare får ut en högre lön varje månad, och dessutom ges du chansen att bredda din kompetens genom att arbeta i olika miljöer och på olika avdelningar. När du arbetar som bemanningssjuksköterska hos oss på Sjuksyrra AB står vi givetvis för dina rese- och boendekostnader under tiden för uppdraget och lönen betalas ut två gånger per månad vilket gör att du aldrig behöver vänta länge på din lön.

Kontakta oss

Du är varmt välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om vad en sjuksköterska tjänar, eller om du är intresserad av att arbeta som bemanningssjuksköterska med oss. Använd kontaktformuläret här på webben så kan vi berätta mer och besvara dina frågor.

Anna Fasth Schmidt
Kund och konsultansvarig
+46 (0)73 087 06 61
anna.schmidt@sjuksyrra.se

Vi bemannar Sverige med sjuksköterskor: