Vem är sjuksköterskan i allmänhetens ögon?

Publicerad: 17 juni, 2021
Skriven av: Magnus

Att vara sjuksköterska kan vara så mycket mer än att jobba på ett sjukhus eller på en vårdcentral. Och även om sjukhuset eller vårdcentralen är din arbetsplats så kan arbetet där variera i all oändlighet beroende på vilka patienter ni tar emot. 

Hos allmänheten där kunskapen kring vårdyrken och vilka arbetsuppgifter som ingår för respektive yrkesroll kanske inte är den största är det troligtvis många som inte förstår vilket jobb man gör och vilket ansvar man har som sjuksköterska. Uttrycket “spindeln i nätet” ses många gånger i beskrivningar för diverse yrkesroller i de flesta branscher. Men finns det någon yrkesroll som kan beskrivas som “spindeln in nätet” bättre än just sjuksköterskan? Många gånger är man som sjuksköterska, tillsammans med undersköterskan den som har mest kontakt med patienten under ett arbetspass. Det betyder att man får frågor från såväl läkare som arbetsterapeuter och logopeder om diverse saker som man förväntas ha uppfattat eller reflekterat kring för att planeringen av vården ska fortsätta framåt.

Det finns garanterat dom som fortfarande ser sjuksköterskan som någon form av assistent till läkaren och som ser undersköterskan som en assistent till sjuksköterskan. Men är det verkligen så? Självklart beror det på vilken situation det handlar om och att arbeta i team är en stor och viktig del för att vården kring varje patient ska fungera optimalt. I ett team behövs alla för att resultatet ska bli så bra som möjligt och att se de olika rollerna som assistenter till varandra är många gånger inte rätt.

Vi på Sjuksyrra tycker att det är ett fantastiskt yrke och vi hoppas att fler får upp ögonen för det och väljer att jobba som sjuksköterskor. Enligt statistik som vi kommer titta närmare på om ett par veckor så har intresset för sjuksköterskeutbildningen ökat senaste året, det tycker vi är kul! Något som enligt många gör yrket mer attraktivt, flexibelt och varierande är att jobba som bemanningssjuksköterska. Är du nyfiken på att få veta mer om hur det egentligen är så kan du titta in HÄR där en av våra sjuksköterskor berättar om sin vardag! Självklart kan du även kontakta oss , så hjälper vi dig vidare!