Specialistutbildning eller inte, valet är ditt!

Publicerad: 12 augusti, 2021
Skriven av: Magnus

Precis som vi har skrivit om flera gånger tidigare så ger sjuksköterskeyrket dig oändligt många valmöjligheter och du kan jobba inom flera olika områden. Du kan jobba med såväl patientnära omvårdnad som arbete på ett läkemedelsföretag eller kanske med något helt annat.

En möjlighet som finns för sjuksköterskor är att efter grundutbildningen även specialistutbilda sig. Det finns idag elva fasta specialistprogram och utöver det har varje universitet eller högskola möjlighet att själva lägga till ett tolfte program, – däribland finns specialistinriktningar som t.ex. hjärtsjukvård och akutsjukvård. Läs mer om ämnet hos Vårdförbundet.

Utbildningarna innehåller 60-75 högskolepoäng och sträcker sig alltså över minst 1 år, ibland något längre. Flera av utbildningarna går också att läsa på halvfart, perfekt för den som vill kunna kombinera utbildning med jobb!

Visste du att barnmorska inte ingår i dessa elva specialistutbildningar utan räknas till en “egen kategori”? För att bli barnmorska krävs totalt 4.5 års studier, först 3 år till sjuksköterska och därefter 1.5 år till för att få en magisterexamen. Efter det kan man ansöka om legitimation för att få arbeta som barnmorska. Innan du ansöker till programmet ska du dessutom ha jobbat minst 1 år på heltid som legitimerad sjuksköterska för att kunna bli antagen. En del lärosäten kräver dock inte att du arbetat innan för att kunna bli antagen, perfekt för den som är inne i plugg-tänket och redo för en ny utmaning direkt efter sjuksköterskeexamen. HÄR kan du som är nyfiken läsa mer om hur du blir barnmorska!

Enligt Vårdförbundet ingår följande specialistutbildningar i det fasta utbudet: psykiatri, onkologi, kirurgi, prehospital vård, anestesi, intensivvård, distriktssköterska, medicin, operation, äldrevård och öppen hälso- och sjukvård för barn. För en del tjänster krävs det att du har en viss specialistutbildning, medan det i vissa tjänster kan finnas mer än en utbildning som gör sig bra för tjänsten. 

På en del arbetsplatser finns det möjlighet att få utbildningen betald via sin anställning, detta är något som Vårdförbundet tagit fram och kallar AST (Akademisk specialisttjänstgöring) och möjligheten finns nu inom flera regioner och kommuner i landet. 

Finns det gott om uppdrag hos oss på Sjuksyrra för dig som är specialistsjuksköterska eller barnmorska? Självklart! Titta in HÄR för att se våra aktuella uppdrag!