Sjuksköterska, -Dåtidens, Nutidens och Framtidens yrke!

Publicerad: 27 maj, 2021
Skriven av: Magnus

Att det råder brist på sjuksköterskor har varit svårt att missa under de senaste åren och självklart har det uppdagats ännu mer till följd av hur pressad vården varit under den pågående pandemin. Men hur ser egentligen framtiden ut för sjuksköterskorna?

Det är inte bara i Sverige det råder brist på sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Enligt WHO fattas det ca. sex miljoner sjuksköterskor globalt och hur många sjuksköterskor ett land har skiljer sig oerhört beroende på var i världen man bor. Det land som enligt statistiken har högst frekvens av vårdpersonal per 10 000 invånare är Norge, med 1049 anställda. Den lägsta siffran finner man i Vanatu där det endast finns 9 anställda som jobbar inom vården per 10 000 invånare. Samma siffra i Sverige är 745 anställda inom vård och omsorg per 10 000 invånare. 

Här i Sverige kommer i slutet av varje år en rapport från SCB gällande bl.a. vilken nyexaminerad yrkestitel det råder störst brist på enligt arbetsgivarna. År 2020 bestod fyra av de fem första i just denna kategorin av vårdyrken. Där hittade man att det enligt arbetsgivarna råder störst brist på nyutexaminerade distriktssjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och psykiatrisjuksköterskor. Även anestesi-, intensiv- och operationssjuksköterskor råder det stor brist på.

Om du som sjuksköterska funderar på en specialistutbildning verkar det alltså mer eller mindre garanterat att du kan hitta ett jobb om du väljer någon av de ovan nämnda utbildningarna. Viktigast är såklart att du tror att utbildningen och yrket passar dig, oavsett hur eftertraktat det är. Men, som känt behöver du såklart inte specialistutbilda dig för att jobba som sjuksköterska. Enligt Arbetsförmedlingens framtidsspaningar är konkurrensen för sjuksköterskor som söker jobb “mycket liten” både på ett och fem års sikt. 
Hos oss på Sjuksyrra finns det flera lediga tjänster, titta in HÄR för att se om vi har något inom just ditt favoritområde!

Att utbilda sig till sjuksköterska är alltså enligt flera källor ett säkert val för den som vill vara garanterad jobb i framtiden. Eftersom det dessutom råder brist på sjuksköterskor även i andra delar av världen är det en stor möjlighet för dig som gärna vill prova på att jobba och bo i ett annat land.