Intensivvård, psykiatri eller något helt annat?

Publicerad: 2 september, 2021
Skriven av: Magnus

Förra veckan kunde du läsa kort om anestesi- och operationssjuksköterskors huvudsakliga arbetsuppgifter. Vi tänkte stanna kvar vid specialistutbildningarna ett tag till och ge dig några korta fakta till om ett par andra specialistområden!

Visste du att Magnus som är Sjuksyrras grundare och VD är intensivvårdssjusköterska? Honom kan du läsa mer om HÄR!
För att bli intensivvårdssjuksköterska behöver du läsa vidare under 1 år, utbildningen är 60 HP och du hittar den i hela landet.
Som intensivvårdssjuksköterska behöver man vara beredd på att patienternas tillstånd kan förändras snabbt och man behöver därför vara beredd på att självständigt ta snabba beslut, även om man såklart också arbetar i team. På en intensivvårdsavdelning där många väljer att arbeta efter sin vidareutbildning finns det mycket teknisk apparatur som hjälper både dig som sjuksköterska och patienten.

Om inte intensivvården är något för dig kan du kanske tycka att en specialisering inom psykiatri kan vara intressant? För att blir specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård behöver du läsa 60 HP och även denna utbildningen finns över hela landet! En sjuksköterska som jobbar inom psykiatrin kan jobba i såväl sluten- som öppenvården och på många arbetsplatser är samtal av olika slag en stor del av ens arbetsuppgifter. Kanske trivs du inte med att jobba på sjukhus utan vill prova Rättspsykiatrin? Eller så trivs du bäst på sjukhuset och intresserar dig för den akuta psykiatriska vården!

För dig som gärna vill jobba med en patientgrupp som har en specifik ålder kan såväl Barn- och ungdomssjuksköterska som specialistsjuksköterska inom vård av äldre vara något för dig.
Båda utbildningarna är 60 HP och finns över hela landet. Specialiseringarna gör dig redo för både sluten- och öppenvården. För dig som är specialist inom vård av äldre kan arbetsuppgifterna vara att vårda avancerade sjukdomstillstånd men också hälsofrämjande på ett vård- och omsorgsboende. Du kan också jobba med vård i livets slutskede och genom det ha mycket kontakt med närstående.
Även för den som jobbar med barn och unga kan kontakt med närstående vara en stor del av arbetet. Du kan jobba med dom allra minsta på en neonatalavdelning eller kanske följa barnens uppväxt på en BVC-mottagning. Kommunikationen och att anpassa behandlingar och vård så ett litet barn förstår kan vara en utmaning med arbetet som Specialistsjuksköterska för barn och unga.