Operation eller anestesi? Är det något för dig?

Publicerad: 26 augusti, 2021
Skriven av: Magnus

Det är inte på något sätt ett krav för en sjuksköterska att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska, men många väljer att göra det, en del flera gånger om. Anledningarna kan självklart variera, en del gör det för att få lära sig mer om sitt absoluta favoritområde, andra för att kunna förhandla om en bättre lön och en del för att de känner att de vill prova på ett nytt område.

Som vi tidigare sagt finns det ett antal fasta specialistutbildningar och på varje lärosäte finns det utöver dessa även möjlighet att lägga till en valfri specialitet. Kanske har du som läser detta funderat över en specialistutbildning men ännu inte landat helt i vilken som verkar passa dig bäst? Kanske kan denna korta genomgång av några av dom göra ditt val lite enklare, – och glöm inte att det ena inte behöver utesluta det andra, man kan ha fler specialistutbildningar!

Vad gör egentligen en sjuksköterska som specialiserat sig på operationer? Precis som inom många andra områden så skiljer sig arbetsuppgifterna åt beroende på var du arbetar, men huvudsakliga uppgifter är att ansvara för patientens omvårdnad under hela tiden i operationssalen och säkerställa att patienten mår bra. I en operationssal finns mycket utrustning och hjälpmedel i form av såväl teknisk apparatur som sterila instrument, det är operationssjuksköterskans ansvar att se till att dessa fungerar och att allt som behövs är på plats. Man ansvarar också för aseptiken i salen och säkerställer att rena och sterila områden förblir just rena och sterila.
Utbildningen är 60 HP och finns att läsa på flera lärosäten från Lund i söder till Luleå i norr. 

En annan utbildning som finns att läsa från söder till norr och som även den består av 60 HP är specialistutbildning inom anestesisjukvård. Inte sällan befinner sig anestesisjuksköterskan på samma ställe som operationssjuksköterskan, alltså i operationssalen.
Som anestesisjuksköterska kan du vara ansvarig för såväl utförande som övervakning av anestesi under en operation. Beroende på typ av ingrepp kan uppgifterna vara att genomföra/övervaka såväl sövning som lokalbedövning, bra att veta att det kan röra sig om både planerade och akuta situationer. Det är inte nödvändigt att jobba enbart på operation utan man kan arbeta pre- och postoperativt också.

Blir du nyfiken på vilka uppdrag vi på Sjuksyrra har ute på vår hemsida just nu för såväl grundutbildade- som specialistutbildade sjuksköterskor? Titta in HÄR så ser du alla aktuella uppdrag!