Höga löner under sommaren eller högre löner året om?

Publicerad: 3 juni, 2022
Skriven av: Magnus

Sedan flera år tillbaka har vi inför sommaren kunnat läsa om hur regioner erbjuder höga löner till vårdpersonal. Detta för att lyckas bemanna avdelningar och mottagningar under de månader på sommaren som för många innebär semester. 

Även i år har vårdpersonal på flera platser i landet erbjudits högre löner än under resten av året för att säkerställa att det finns tillräckligt med personal. Regioner och kommuner konkurrerar då med bemannings-/ konsultföretag som erbjuder bättre löner och villkor under hela året. Lönerna kan vara högre under sommaren även hos dessa företagen. 

Vi tycker att lönen ska spegla det jobb du som sjuksköterska gör och därför är din lön hos oss ofta bättre än om du jobbar regionalt eller kommunalt. Men, det är också viktigt att komma ihåg att lönen inte är allt. Det är också viktigt att trivas på sin arbetsplats, att arbetsmiljön är hållbar och att arbeta med något man finner intressant.

Att arbeta som konsult på t.ex. en avdelning kan innebära att du upplever arbetsmiljön som mer hållbar än om du varit anställd direkt på avdelningen. På många arbetsplatser blir du välkomnad som vem som helst som är ny, bortsett från att din introduktionsperiod kanske är något kortare än fast anställdas. Förr var det vanligt att läsa om hur bemanningssjuksköterskor inte togs emot lika bra som fast anställda på avdelningar och mottagningar vilket såklart är tråkigt. Som tur är verkar det mindre vanligt idag. Majoriteten av vårdpersonalen vet om att det kanske är svårt och rent av omöjligt att bedriva avdelningen utan bemanningssjuksköterskor och är därför tacksamma.

Vi tycker att sjuksköterskor ska känna sig nöjda med sin lön året runt och vi hoppas att du som läser detta känner dig nöjd och tillfreds med din arbetssituation. Om så inte är fallet är du varmt välkommen att kontakta oss för att hitta ditt nya jobb. Här hittar du lite tips på vad som kan vara bra att ha ordnat innan du kontaktar oss!