Vem bemannar avdelningarna i sommar?

Publicerad: 28 maj, 2022
Skriven av: Magnus

Sommarens brist på sjuksköterskor leder till att läkarstudenter tar över delar av sjuksköterskans jobb på vissa ställen. Det har många gånger pratats om att kanske behöver det bemannas upp med annan vårdpersonal än sjuksköterskor under sommaren för att klara av trycket och alla patienter som kommer in. Är det rätt att ta in läkarstudenter för detta?

På flera håll har vi kunnat läsa och höra om arbetsplatser som behöver anställa mer vårdpersonal. På många ställen är det framför allt sjuksköterskor som behövs. Då det som känt är svårt för, framför allt regionerna, att anställa fler sjuksköterskor så prövas andra varianter.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har de berättat att de under sommaren ska starta upp en ny avdelningen. Syftet är att underlätta för patienter på akuten som inte ska behöva vänta för länge. Personalen på avdelningen ska huvudsakligen bestå av läkarstudenter som gått minst termin 9. Eftersom läkarprogrammet och sjuksköterskeprogrammet skiljer sig åt, precis som de båda yrkena ifrågasätts från flera håll varför det t.ex. inte anställs sjuksköterskestudenter. Arbetsuppgifterna kommer vara främst i form av omvårdnad, vilket inte studerats lika mycket av läkarstudenter som av sjuksköterskor. Självklart är det en god tanke i att patienterna inte ska behöva vänta längre än nödvändigt på en akutmottagning. De som arbetar där kommer göra sitt yttersta för patienterna. Men, detta är också ännu ett tydligt tecken på sjuksköterskebristen. Här går det att läsa mer om detta!

Att vara sjuksköterska är något vi på Sjuksyrra värderar högt och vi värdesätter all din kunskap och erfarenhet. Vi har fortfarande uppdrag för dig som vill jobba i sommar. Kanske vill du uppleva Gotland, Skåne eller Kalmar, för att bara nämna några av de sommarpärlor som vi just nu har uppdrag i! Här hittar du alla våra lediga uppdrag och vill du hellre skicka ett mail eller slå en signal hittar du våra kontaktuppgifter här.