Väljer nya barnmorskor annat än förlossningsvården?

Publicerad: 15 december, 2021
Skriven av: Magnus

Riskerar situationen på förlossningsklinikerna att skrämma bort de nya barnmorskorna innan de hunnit ut i arbetslivet? Många vill fortfarande bli barnmorskor och utöva yrket men inte på förlossningen vilket varit mångas plan från början. Förra veckan skrev vi mer om barnmorskorna och det uppror vi sett från studenterna, läs inlägget HÄR!

Tänk dig att du som sjuksköterska handleder en student och till följd av att det är så mycket att göra på avdelningen tvingas du sätta din student ensam i ett patientrum där det behövs kontinuerligt stöd för en patient i en svår situation. I ett annat rum behöver undersköterskan som du arbetar i team med stanna kvar för att stötta en annan svårt sjuk patient. Du själv tar hand om den vars tillstånd är mest akut och hoppas hinna därifrån snart för att hjälpa såväl din student som undersköterskan. 

Detta tycks inte vara en helt ovanlig situation för barnmorskan som arbetar på somliga av landets förlossningskliniker. Även om situationen är annorlunda när det kommer till att handleda en blivande sjuksköterska kontra en blivande barnmorska eftersom den blivande barnmorskan redan är sjuksköterska och i de flesta fall har jobbat en tid till skillnad från sjuksköterskestudenten som kan vara helt ny och ovan vid sjukhusmiljön, så har de trots allt en sak gemensamt och det är att de är just studenter. De är på sin VFU-placering för att få handledning, möjlighet till reflektioner och diskussioner, för att lära sig och komma närmre sin examen. 

Så, skrämmer vi då bort de blivande barnmorskorna från förlossningsklinikerna med de nuvarande arbetsvillkoren? HÄR kan vi läsa om att endast 4 av 31 barnmorskestudenter i en avgångsklass kan tänka sig att jobba på förlossningen i nuläget. Detta är såklart tråkigt men kanske inte förvånande efter de vittnesmål som framkommit från barnmorskestudenter och barnmorskor över hela landet. Det stämmer även överens med vad vi tidigare skrivit om (länk) gällande att det faktiskt inte verkar vara brist på barnmorskor egentligen, utan snarare dåliga arbetsvillkor som gör att de inte orkar, kan eller vill jobba i just förlossningsvården utan väljer andra områden som t.ex. MVC eller ungdomsmottagningar. 

Är du barnmorska och nyfiken på att jobba inom bemanning? HÄR kommer du i kontakt med oss, vi pratar gärna mer med dig!