Vad säger nya sjuksköterskor om branschen?

Publicerad: 26 april, 2022
Skriven av: Magnus

Hur ser nyblivna sjuksköterskor på bemanningsbranschen och vad är det som lockar med att inte arbeta genom en traditionell anställning? Vad är det som avgör vilka sjuksköterskor som söker sig till bemanningsbranschen och vilka som stannar i de traditionella anställningarna?

Vi har pratat med en nyexaminerad sjuksköterska för att höra vad hon tycker verkar bra och mindre bra med att arbeta som bemanningssjuksköterska. För att arbeta som sjuksköterska hos oss på Sjuksyrra behöver du oftast ungefär 2 års arbetslivserfarenhet men det kan såklart variera något från uppdrag till uppdrag. 

Som ny sjuksköterska märker man det finns gott om jobb och så länge man som person är duktig, villig att lära sig och noggrann verkar det inte vara något problem att få de jobben man önskar. Trots att man är i princip helt ny i branschen blir man kontaktad av bemanningsföretag som vill erbjuda en jobb. 

“- Som helt ny hade det inte känts okej för mig att jobba inom bemanning. Kraven som ställs på dessa sjuksköterskorna är högre och man förväntas klara mycket efter en kort introduktion. Det hade i alla fall inte passat mig”.

Tidigare har man hört om att det ibland kan vara svårt att komma som bemanningssjuksköterska till somliga arbetsplatser då den ordinarie personalen har svårt för att acceptera de som kommer dit från bemanning, av olika anledningar. Sjuksköterskan som vi har pratat med har snarare upplevt det tvärtom, många är tacksamma över att det kommer fler sjuksköterskor till arbetsplatsen som därmed kan göra bemanningssituationen mer hållbar.

“- Att inte uppskatta nya kollegor oavsett om de är fast anställda eller inte vore konstigt, många har jobbat flertalet extrapass varje månad, kanske till och med varje vecka och med flera sjuksköterskor blir ju antagligen pressen på de ordinarie anställda lite lägre”. 

Sjuksköterskan som vi pratat med ser fram emot att kunna börja jobba inom bemanning och ser flera fördelar med det. 

“- Det är ju ingen hemlighet att lönen ofta är bättre och det är klart det spelar in, men jag är också en person som trivs med variation och möjligheten att byta arbetsplats utan att det ses som konstigt vilket det kan göra om man är traditionellt anställd. Som bemanningssjuksköterska kan man kanske hitta kortare uppdrag och på så sätt få byta jobb lite oftare.”

Har du själv dom där två årens erfarenhet (eller kanske mer!) och är sugen på att prova på att jobba som sjuksköterska för Sjuksyrra? Kontakta oss gärna så berättar vi mer om hur det går till!