Sommar, sommar och sol…

Publicerad: 29 juli, 2021
Skriven av: Magnus

För många är sommaren bästa tiden på året. En tid för sol och vila. Semester, sommarsemester! Men hur är det egentligen att jobba i vården under dessa, för många, fantastiska månader?

Precis som med allt annat beror det självklart på var du jobbar, men det är inte ovanligt att redan under våren se rubriker i såväl dagstidningar som TV-rutan om vilken brist det ser ut att bli på vårdpersonal under sommarens varma månader. Efter den tuffa tid som nu dessutom varit vardag för såväl sjuksköterskor som undersköterskor och läkare är det troligtvis ännu svårare än vanligt att bemanna upp avdelningarna ordentligt under sommaren.

En yrkeskategori som man ofta läser extra mycket om inför sommaren är barnmorskor. Att det saknas vårdpersonal är inte bara jobbigt för de som jobbar utan även för patienterna. Man har t.ex. kunnat läsa om hur det är och förväntas vara under resten av sommaren på en av förlossningsavdelningarna i Göteborg, där personal tvingas till att stanna kvar längre än planerat på sin arbetsplats till följd av att det inte finns tillräckligt med personal, framför allt är det brist på sjuksköterskor och barnmorskor.

Påverkar det patienten? När det gäller brist på barnmorskor är det som känt ofta gravida kvinnor och så småningom nyfödda barn som är patienterna. Att behöva läsa om vilken brist det råder på personal på den avdelning man planerat sin förlossning till är självklart inte optimal uppladdning. I artikeln kan man dock läsa att patientsäkerheten inte anses var hotad. 
Även på andra platser i landet är det brist på barnmorskor, i Lycksele har man stängt förlossningsavdelningen under 3 veckor till följd av personalbrist, läs mer om det HÄR. 

Hur det ser ut på olika håll i landet under sommaren varierar alltså, dels beroende på avdelning men också beroende på region/kommun. Tillhör du en av de som under sommaren behöver ta flertalet extrapass och jobba mer än planerat för att hjälpa din arbetsplats? Kanske är du nyfiken på att testa något nytt till hösten? Vi på Sjuksyrra har uppdrag över hela landet inom flera olika områden. Hör av dig så berättar vi mer!