När tog du ställning senast?

Publicerad: 22 juli, 2021
Skriven av: Magnus

Sjuksköterskejobb Uppsala

Som sjuksköterska har du säkert hört talas om den etiska kod som den internationella sjuksköterskeföreningen upprättat, men har du koll på vad den egentligen innehåller? Vi har tittat närmare på den här!

Du missade väl inte förra veckans text där vi gick igenom de två första delarna av koden? I så fall kan du läsa den här! (länk)

Det tredje området är “sjuksköterskan och professionen”, här står bl.a. att sjuksköterskan ska medverka till en etisk organisationskultur och ta ställning mot oetiska metoder och förhållande. När tog du ställning för eller emot något senast på din arbetsplats? Kanske har du aldrig behövt göra det då saker fungerar som det ska, det är såklart målet, men inte alltid verkligheten. Genom att ifrågasätta och diskutera när saker går emot vad som känns etiskt riktigt för sjuksköterskan kan man troligtvis göra stor skillnad för såväl patienter som personal.

En del av de sjuksköterskor som jobbar för Sjuksyrra som vi pratat med vid tidigare tillfällen har nämnt att det kan vara bra att byta arbetsplats då och då, vilket många gör inom bemanningsbranschen. Genom ny personal på en arbetsplats får man nya ögon på saker och rutiner som t.ex. inte är helt genomtänkta etiskt, men som blivit just rutiner. Detta kan då tas upp och diskuteras när en ny person kommer till platsen och ser förbättringsmöjligheter. 

Den fjärde och sista delen i koden är “sjuksköterskan och medarbetare”, här står t.ex. att sjuksköterskan ska verka för gott samarbete och respektera kollegor och medarbetare. Detta är såklart viktigt för alla sjuksköterskor (eller egentligen alla, oavsett yrke eller bransch!), men kanske är det en extra viktigt egenskap för de som jobbar för bemanningsföretag? Att komma till nya arbetsplatser, lära känna nya kollegor och på bästa sätt samarbeta med dessa är viktigt. Oavsett om uppdraget är två veckor eller sex månader så kräver det att man som sjuksköterska gör sitt yttersta för att samarbeta med den personalgrupp man nu ska jobba med. 

Är du intresserad av att få träffa nya kollegor och testa nya arbetsplatser mer frekvent än du gör idag? Kontakta oss så pratar vi vidare!