Sjuksköterskastudent i Sydafrika

Publicerad: 18 september, 2018
Skriven av: Magnus

Studera utomlands

Under min tid som student på Hälsohögskolan i Jönköping fick jag tillfälle att studera en termin utomlands inom ramen för sjuksköterskeprogrammet. Högskolan i Jönköping är känd för sina utbytesprogram som ger studenter möjligheten att läsa en eller flera terminer utomlands – något som är populärt och gör Högskolan i Jönköping till en av de populäraste högskolorna i vårt avlånga land.  Vintern 2007 åkte jag och tre klasskamrater till University of Limpopo utanför Pretoria i Sydafrika för att studera vår näst sista termin på sjuksköterskeprogrammet. Gennet, Caroline och jag reste ner en månad innan skolan började för att passa på att se lite av landet innan studierna startade. Vi spenderade tre veckor på Sydafrikas vägar och åkte från Kapstadens vindistrikt upp via kusten och The Garden Route, St Lucias regnskogar till vårt hem de nästkommande fem månaderna. Pretoria – eller Twsane – som staden egentligen heter är Sydafrikas administrativa huvudstad och är säte för Sydafrikas president. Sydafrika är fantastiskt vackert land med långa fina kustremsor, trevliga små byar och fantastiska stränder som erbjuder vågsurf i absolut världsklass.

Sydafrika och HIV

Studierna startade i februari och vi bodde hela vår studietid på ett vandrarhem inne i centrala Pretoria. Att bo och studera i Sydafrika är verkligen en upplevelse över allt annat. Målet med den här resan var att jag skulle vidga mina vyer och lära mig hur den sydafrikanska vården fungerar.

University of Limpopo ligger ca 40 minuter utanför Pretoria och våra skoldagar varierade väldigt mycket och var inte alls lika uppstyrda som vi är vana med hemma i Sverige. Vi fick göra många studiebesök och togs med till allt från kåkstäder till toppmoderna sjukhus, något som är utmärkande för Sydafrika är tyvärr den stora skillnaden mellan fattiga och rika. Stora och moderna sjukhus kan ligga nära kåkstäder där invånarna enbart har tillgång till en lokal vårdcentral eller en lokal medicinman. För oss som bor i den rika delen av världen kan de verka konstigt att lita på vård som inte har vetenskapliga grunder men för många sydafrikaner är det en del av deras vardag och ett viktigt inslag i den sydafrikanska vården.

Stora skillnader

Omställningen från mitt liv hemma var stor och skillnaderna ibland helt enorma och jag hade svårt att tro att vissa saker var på riktigt. Ett exempel var när jag skulle samla in data till min C-uppsats som handlade om HIV prevention i Sydafrika. Datainsamlingen innebar många möten med olika myndigheter och personer som arbetade aktivt med att förebygga spridningen av HIV. Det mest minnesvärda mötet var med en lokal medicinman ute på landsbygden som botade HIV med helt ovetenskapliga metoder. I en av hans metoder – eller snarare ceremoni – använde han ett rakblad för att skära små snitt på armarna på sina patienter medans han läste upp en besvärjelse som då skulle bota HIV. Problemet med detta var att han använde samma rakblad på flera personer vilket kan leda till att HIV sprids ännu mer, något som hans patienter inte kände till. Lokala medicinmän och deras behandlingsmetoder är ett stor problem i Sydafrika eftersom många personer tror på dessa metoder och använder dem frekvent.

Splittrade minnen

Sydafrika är ett land som är uppdelat mellan fattiga och rika, vita och svarta och även om apartheid är avskaffat lever minnet kvar av det än och motsättningar mellan svarta och vita är påtaglig. Det märks tyvärr alltför mycket inom det sydafrikanska vårdsystemet där de som har pengar får tillgång till fantastisk sjukvård med den senaste tekniken medans de som är fattiga får nöja sig med med slitna vårdcentraler, långa vårdköer och utebliven specialistvård. Många personer lever i samhällen helt utan sjukvård och behöver förlita sig på lokala medicinmännen med ibland farliga metoder och stora smittorisker. Kvinnor är tyvärr väldigt utsatta i Sydafrika och många saknar utbildning och arbete. På grund av fattigdom tvingas många av dessa kvinnor in i förhållanden med män och måste då vara hemma för att ta hand om hushållet och barn och går miste om chans till utbildning och arbete.

Min bild av Sydafrika tudelad och beroende på vilken resa du gör kan du uppleva Sydafrika på helt olika sätt. Håller man sig till de stora städerna och de mest turistvänliga stråken kommer en fantastik bild av landet fram – bara deras vindistrikt är värda att stanna för. Börjar du att skrapa på ytan och kommer in i samhället träder en helt annan bild fram – visst mycket kan ha hänt på 11 år sedan jag var där men min upplevelse var att Sydafrika är ett land med stora utmaningar.

Jag är glad att jag spenderade 5 månader av mitt liv i Pretoria och perspektivet på livet här hemma har ändrats, framförallt har jag lärt mig att sättet vi lever och tänker på i Europa inte behöver vara rätt. Men en sak är säker, jag är glad och tacksam över den vård vi bedriver i Sverige och att jag kan känna mig trygg med att få hjälp om och när jag behöver den.

Jag känner mig även stolt över att få vara med och bidra till detta när vi hyr ut kompetenta och duktiga sjuksköterskor via Sjuksyrra AB.