Samma jobb med (o)lika löner?

Publicerad: 12 april, 2021
Skriven av: Magnus

Sjuksköterskors löner har länge varit ett hett ämne som diskuterats flitigt både i och utanför media. Inte minst i samband med det senaste årets hårda press på vården under pandemin. Tjänar sjuksköterskor tillräckligt och hur tänker vi på Sjuksyrra kring lönen?

Efter tre års studier som leder till dels en kandidatexamen och dels en yrkestitel som kräver legitimation så skulle man kunna förvänta sig att lönen sätts därefter. I vissa fall är det så, i andra inte. Enligt information från SKR är medianlönen för sjuksköterskor i regionerna 31 200 kronor. Som sjuksköterska kan man i den offentliga sektorn inte alltid påverka sin lön speciellt mycket och löneutvecklingen är många gånger inte den bästa. Enligt SCB är snittmånadslönen i offentlig sektor för den sjuksköterska som är mellan 55-64  år runt 38 000 kronor, siffran för samma åldersgrupp inom privat sektor är drygt 48 000 kronor. Det finns dåligt med statistik för lön som rör enbart bemanningsbranschen och inte den privata sektorn i stort, men enligt statistik från Bemlo är snittlönen för en bemanningssjuksköterska 341 kr/h, vilket motsvarar drygt 54 000 kronor i månaden. 

Hur är lönen när du jobbar hos oss på Sjuksyrra? Eftersom vi själva har erfarenhet från sjuksköterskeyrket så vet vi vilket stort ansvar du tar på din arbetsplats, hur mycket som förväntas av dig och hur mycket viktigt kunskap du besitter. Utifrån detta erbjuder vi dig därför en konkurrenskraftig lön och vi betalar dessutom ut den två gånger i månaden. 

Självklart är lönen inte allt, oavsett vilket jobb du än har. Men att känna att det jobb man gör faktiskt värdesätts därefter är viktigt. Vi hoppas att du som jobbar hos oss känner det. Andra saker som vi erbjuder, utöver en konkurrenskraftig lön är t.ex. betalt boende och resa när du ska jobba långt hemifrån. Som bemanningssjuksköterska får du alltså inte bara en bättre lön, du får också möjlighet att se nya delar av vårt land och möjlighet att variera ditt arbete på ett sätt som oftast inte är möjligt med traditionella anställningar. 

Vill du veta mer om hur det är att jobba som sjuksköterska hos oss på Sjuksyrra? Här berättar en av våra sjuksköterskor mer om det!