Om att vara både sjuksköterska och entreprenör!

Publicerad: 18 februari, 2021
Skriven av: Magnus


Har du som sjuksköterska någonsin funderat över att byta den traditionella sjuksköterskekarriären mot en karriär som entreprenör? Fortsätt då läsa och låt dig inspireras av Magnus Lundqvists historia, grundare och VD för Sjuksyrra!

 

Att bli sjuksköterska var inte ett självklart val för Magnus utan det kom till honom när han som 20-åring reste runt i Australien, både för att jobba och upptäcka landet. Ett samtal med sjuksköterskor som jobbade i bemanningsbranschen och som vid tillfället för samtalet tog det lugnt vid en pool samtidigt som de väntade in nästa uppdrag och dessutom verkade tjäna helt okej fick honom att fundera på yrket och den frihet sjuksköterskorna verkade ha. Det skilde sig från den traditionella bilden av sjuksköterskeyrket och insikten att det går att vara sjuksköterska på olika sätt kom till honom. 

Från Australien till sjuksköterskeprogrammet och examen 2008. Sedan dess har yrket tagit honom bl.a. till Lungmedicin i Göteborg och några månader på universitetssjukhuset i Tromsö, Norge för att sedan landa i Stockholm. Redan i Göteborg bara ett par år efter sin examen insåg Magnus att han hade kunskap i HLR som även andra, utanför sjukhuset borde vilja ta del av. Sagt och gjort. Efter att ha ringt runt till restauranger och företag som borde vara intresserade av denna livsviktiga kunskap utan direkt napp så la han idén på is tills flytten gick mot Stockholm. Väl där började han jobba på en intensivvårdsavdelning och så småningom började studierna för att bli specialistsjuksköterska inom området. 

Från starten av sjuksköterskestudierna kände Magnus att han ville göra “mer”, utan att egentligen kunna definiera vad detta skulle innebära. Under tiden i Göteborg när han insåg att hans kunskaper i HLR skulle kunna vara starten på ett företag började det klarna för honom vad det var han  ville ägna sig åt. Eget företag? Kan man vara sjuksköterska och entreprenör? Självklart!

Att vidareutbilda sig räckte inte för Magnus som insåg att han nu kunde prova sin företagsidé med HLR-utbildningar för företag en gång till, i Stockholm. Sagt och gjort! Denna gången nappade företag på idén, självklart ville de lära sig mer om hur man räddar liv. Genom en enskild firma började han hålla kurser i HLR vid sidan av sina studier till specialistsjuksköterska. Om det blev några sena kvällar på biblioteket vid KI för att hinna med studierna? Absolut, men det går om man vill. Även när specialistutbildningen var färdig och han började jobba som IVA-sjuksköterska kombinerade han det med sina HLR-utbildningar.
Vill du veta mer om Magnus entreprenörskarriär och hur Sjuksyrra bildades? Inom kort på hemsidan!