Jobbar du i jul?

Publicerad: 26 november, 2021
Skriven av: Magnus

bemanningssjuksköterska

Julen närmar sig med stora steg och det är mindre än en månad kvar tills tomten kommer. Som känt stänger stora delar av samhället ner under jul- och nyårshelgerna för att fira med familj och vänner. Hur är det att arbeta i vården under denna speciella högtid och vem tar ansvaret för att se till att det finns personal dygnet runt, året runt? 

Det är ytterst svårt för en vårdavdelning med inneliggande patienter eller en akutmottagning att stänga ner för julledighet eller någon annan ledighet för den sakens skull. Personalen behövs där oavsett tid på året och att vara patient under julen kan självklart kännas extra jobbigt och ensamt, speciellt i tider som dessa när besöksmöjligheterna på många platser fortfarande är begränsade. Som sjuksköterska eller annan vårdpersonal kan arbetet ses som extra viktigt under stora högtider. Hur motigt det än må kännas att jobba den där julaftonskvällen eller nyårsaftonen så finns det ett stort värde i att göra just det för att finnas där för såväl patienter som kollegor. Även om arbetet ska skötas som alla andra dagar finns det förhoppningsvis tid för lite julstämning även på en vårdavdelning!

Som sjuksköterska är valmöjligheterna stora och när man väljer arbetsplats kan många olika saker spela in, somliga väljer efter var lönen är bäst, andra efter var arbetstiderna är bäst och för somliga spelar inget av det roll så länge de får arbeta med något de verkligen har ett intresse för. Kanske känner du igen dig i att du valt bort en viss typ av arbetsplats för att slippa jobba storhelger och röda dagar för att istället kunna göra andra saker dagar som dessa. 

Du vet väl om att när du jobbar som bemanningssjuksköterska så kan du själv välja när och om du vill arbeta? Och när du väl arbetar är det många gånger till en betydligt bättre lön än den som du tidigare blivit erbjuden via t.ex. region eller kommun. Kanske kan du hitta kortare uppdrag som sträcker sig över några dagar under julen? Eller så hittar du uppdrag som slutar precis innan julen och sedan ett nytt som startar i samband med det nya året? Möjligheterna är oändliga och hos oss på Sjuksyrra hittar du flera olika uppdrag för sjuksköterskor, klicka HÄR för att se alla!