Internationella sjuksköterskedagen, hur firar du idag?

Publicerad: 12 maj, 2021
Skriven av: Magnus

Visste du att det varje år den 12e maj är den internationella sjuksköterskedagen? Dagen uppmärksammas på olika sätt runt om i världen och den Internationella Sjuksköterskeföreningen (International Council of Nurses, ICN) ger dagen ett visst tema varje år. Årets tema är “Nurses: A voice to lead, – A vision for future health care.”

Att dagen uppmärksammas just den 12e maj varje år är ingen slump. Samma dag år 1820 föddes Florence Nightingale, som ofta benämns som den första moderna sjuksköterskan. 

Under sin livstid fick Florence igenom flertalet viktiga och modiga reformer som ledde till bättre sjukvård. Under ett par år arbetade hon vid Krimkriget och när hon kom dit tillsammans med ett antal nunnor och sjuksköterskor var de först inte välkomna då läkarna inte ville ha kvinnor där. Senare insåg läkarna att de behövde hjälp och Florence och de andra kvinnorna fick göra sitt jobb. Under de två åren Florence var där och ledde vården gjordes flertalet viktiga förbättringar med t.ex. de sanitära förhållandena och vattnet på platsen. Något som för oss i dagens Sverige är självklarheter att det finns och fungerar, men som man också förstår vikten av att ha fungerande för att kunna bedriva en god och säker vård och omvårdnad. 
Mer om Florence Nightingale kan du läsa HÄR!

Årets tema från ICN är inte allt för långt bort från allt det arbete som Florence gjorde under sin verksamma tid. Hon var definitivt en ledare som visste hur hon skulle använda sin röst och inte minst var hon en stor del i att ta sjuksköterskan och egentligen hela vårdmiljön (minst) en nivå högre. Att vi än idag minns henne och hennes arbete visar på hur viktigt det var.

Är du sjuksköterska eller funderar du på att bli det? Sjuksköterskeyrket kan ta dig till många arbetsplatser i flertalet olika branscher. Såväl läkemedelsbranschen som ambulansen, eller har du kanske ett fritidsintresse vars tävlingar/event behöver sjukvårdare? Som sjuksköterska kan man jobba på event, kanske passar jobb på någon av Sveriges stora ridsporttävlingar eller musikfestivaler dig perfekt under några veckor/år? 

Självklart kan du som sjuksköterska också jobba som bemanningssjuksköterska, vill du veta mer om det eller höra om vi har något uppdrag som kan passa just dig perfekt? Kul! Du kan kontakta oss HÄR.