Hur lockar vi tillbaka sjuksköterskorna?

Publicerad: 21 oktober, 2021
Skriven av: Magnus

Att sjuksköterskeyrket går att kombinera med mycket har vi berättat om flera gånger förut. Möjligheterna är oändliga för den som vill! 

Att kombinera sjuksköterskeyrket med entreprenörskap är fullt möjligt och även här finns flertalet möjligheter! Har du ett speciellt intresse som det går att starta eget företag inom? Behöver du extra inspiration så hittar du ett reportage med Sjuksyrras grundare och VD Magnus HÄR! Låt dig inspireras och fundera över hur du på bästa sätt gör för att ge dig in entreprenörs-världen om det är vad du önskar!

För somliga innebär entreprenörskapet att man kanske efterhand inte längre har möjlighet att jobba som sjuksköterska medans det för andra innebär att man varje dag arbetar som sjuksköterska inom ett område som man verkligen trivs med. Kanske brinner du för skönhetsbehandlingar och vill öppna din egen salong? 

Inte alla sjuksköterskor som lämnat vården har gjort det för att välja entreprenörskapet utan har kanske lämnat av helt andra anledningar såsom dåliga arbetsvillkor, för låg lön eller hög arbetsbelastning. Enligt statistik som SCB (2017) presenterat visar det att 8% av alla sjuksköterskor valt att lämna yrket. Siffran kan tyckas låg men eftersom vi ofta läser om eller kanske till och med själva upplever att det behövs fler sjuksköterskor är det tråkigt att behöva lämna om det inte är för att man verkligen vill testa något annat utan snarare för att man inte orkar vara kvar. Men, statistiken visar att 6 av 10 av dessa 8% kunde tänka sig att komma tillbaka till yrket! 

Vad krävs för att få sjuksköterskorna tillbaka till yrket de valt från början och som de fortfarande tycker om? Enligt SCB önskades bl.a. bättre lön, större flexibilitet i arbetet och rimlig arbetsbörda. Det som allra flest uppgav att de önskade var möjlighet att bestämma över sin egen arbetssituation och rimlig arbetsbelastning. För att möjliggöra rimlig arbetsbelastning behövs så många sjuksköterskor som möjligt.

Har du jobbat som sjuksköterska men valt att lämna yrket till följd av något av det som nämnts ovan? Önskar du mer flexibilitet, möjlighet att styra över din arbetssituation och bättre lön? Titta in HÄR för att se vilka uppdrag vi har just nu och kontakta oss gärna för mer information!