Den fortsatta bristen på sjuksköterskor

Publicerad: 22 februari, 2022
Skriven av: Magnus

Bristen på sjuksköterskor är fortfarande ett hett ämne och i såväl stora som små dagstidningar är det inte sällan som förstasidan handlar om just detta. För oss som jobbar i branschen är det inget nytt, det är en vardag många vant sig vid, vare sig de vill eller inte. 

Tänker du någonsin på hur det hade varit om sjuksköterskeyrket inte hade varit ett så kallat bristyrke, utan kanske snarare ett yrke där det faktiskt är lite klurig att få jobb till följd av att det inte finns så många lediga tjänster. Svårt att tänka sig, eller hur? 

I dagens läge är vi som sjuksköterskor vana vid att kunna välja och vraka i såväl kommuner som regioner och bland privata aktörer. För den som arbetat ett tag finns även möjligheten att ta uppdrag via bemanningsföretag. Men hur hade det varit om vi inte fick snabba svar på majoriteten av de jobbansökningar som vi skickar in? Hade kvalitén på vården sett annorlunda ut i form av att den som faktiskt är mest lämplig faktiskt får jobbet snarare än den enda som faktiskt sökt tjänsten? Det är såklart inte möjligt för oss att svara på men det kan vara en intressant tanke. 

I dagsläget kan såväl nyexaminerade som erfarna sjuksköterskor söka de flesta tjänster som finns på marknaden även om det kanske egentligen är en tjänst som skulle passa bättre för den erfarna sjuksköterskan eller tvärtom. Eftersom många regioner inte kan/vill/får locka personer med allt för höga löner kan valet för den erfarna sjuksköterskan istället gå till andra tjänster, t.ex. inom bemanning. 

Vi på Sjuksyrra vill hjälpa såväl dig som är sjuksköterska till att hitta det perfekta uppdraget för just dig men vi är också måna om att hjälpa den region, kommun eller annan verksamhet som behöver mer personal. Vi är noga med att placera rätt sjuksköterska på rätt uppdrag för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt för alla parter. Vill du också ha hjälp med att hitta ditt nästa uppdrag? Kontakta oss HÄR!