Minnesvärt ögonblick – Magnus första anställning

Publicerad: 7 maj, 2018
Skriven av: Magnus

Första anställningen

Att arbeta som sjuksköterska innebär att du får vara med om många olika situationer och utmaningar. Det kan handla om att allt från arbeta oregelbundet, vårda tuffa patienter och inte minst att hantera känslor vid ett dödsfall. De allra flesta patienter kommer du som sjuksköterska inte ihåg men det finns de ögonblick som etsar sig kvar på näthinnan livet ut. Jag tänkte dela med mig av några av mina finaste minnen från mitt yrkesliv som legitimerad sjuksköterska.

Mitt första arbete som sjuksköterska var på lungmedicinavdelning 1 och 3 på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg mellan åren 2008 och 2010. Att arbeta på en lungmedicinsk avdelning som denna innebär många jobbiga händelser och tuffa situationer. Jag mötte patienter med starkt ångest och oro, många patienter med svåra hemförhållanden och tyvärr allt för ofta fick jag möta döden. Många patienter som vårdades här hade fått diagnosen KOL eller lungcancer. Lungcancer är en väldigt aggressiv form av cancer och är i många fall svår att bota och mycket av arbetet går ut på att lindra och se till att patienten får en så bra sista tid i livet som möjligt. En del klarar sig såklart men tyvärr långt ifrån alla.

Vård i livets slutskede handlar mycket om att lindra och smärtstilla – lika mycket kan det ibland handla om att ta hand om anhöriga. När det kommer till lungcancer kan förloppet vara utdraget vilket ofta leder till att vårdtiden är ganska lång, inte ovanligt med flera månaders jobbig väntan. Under den här tiden hinner vi i personalen lära känna patienten och även anhöriga och vi som arbetar inom vården är inte mer människor än andra – en del patienter känns jobbigare att förlora medans andra går en omärkt förbi. Men att vara med vid ett dödsögonblick kan vara både fint och stämningsfullt.

Minnesvärt ögonblick

Ungefär ett år in på mitt nya arbete vårdade jag en patient med just lungcancer – hans diagnos pekade åt ett håll och vi ställde in oss på att ge honom en så bra sista tid som möjligt. Jag arbetade natt den här perioden och tillsammans med en kollega som också heter Magnus var jag med och vårdade just den här patienten ofta. Många dödsfall inträffar just nattetid och jag var den här gången med vid själva dödsögonblicket. Patientens dotter hade tyvärr inte möjlighet att närvara men kom in till oss strax efter. Vi hade då hunnit göra hennes pappa fin och städat i ordning på rummet och fått till en stämningsfull atmosfär. Dottern var väl insatt i sin pappas situation och hanterade det hela så bra som en person någonsin kan vid ett sånt här ögonblick.

En tid efter så kom en av mina kollegor in med dagstidningen och visade mig en dödsannons som var inskickad av dottern. Där stod en fin notis om hennes far tillsammans med en dikt. Lite längre ner i annonsen stod en hälsning där hon tackade alla inblandade och hon riktade ett personligt tack till Magnus och Magnus på avd 3 för att vi hade tagit hand om hennes far på ett bra sätt. Det här var strax innan jul och kanske bidrog det till en extra bra stämning men jag kommer ihåg den starka känslan av tacksamhet och uppskattning jag fick när jag läste annonsen. Patientens dotter hade nämnt både mig och min kollega vid namn – vilket är rätt ovanligt – och det gjorde hela min känsla ännu starkare. Såna här minnen och känslor är svåra att få inom andra yrken – även om det är i ett tråkigt sammanhang.

Tack till alla sjuksköterskor där ute för att ni finns!

/Magnus
Sjuksyrra AB