Att driva eget som sjuksköterska

Publicerad: 12 oktober, 2018
Skriven av: Magnus

Jag kommer i en artikelserie dela med mig av erfarenheter och händelser ifrån mitt yrkesliv där jag de senaste åren har gått från att arbeta som anställd sjuksköterska till att driva eget företag och bli arbetsgivare. Resan pågår fortfarande och jag har nu tänkt att stanna upp och se tillbaka på åren som gått.

Hur det startade

När jag flyttade till Stockholm i juni 2010 var utbildad jag allmänsjuksköterska med två års erfarenhet och fick anställning på medicinintensiven (MIVA) på Södersjukhuset. Ända sedan starten på sjuksköterskeutbildning har jag hela tiden känt att jag ville göra något mer än att bara arbeta som sjuksköterska på en vårdavdelning, vad det här ”mer” skulle vara kändes oklart men kom med tiden att bli allt tydligare.

På en intensivvårdsavdelning som MIVA är många sjuksköterskor specialistutbildade och jag upplevde att många av dem hade ett starkt driv. Det smittade av sig på mig och jag sökte in till specialistprogrammet inom intensivvård på Karolinska Institutet i Stockholm. Det var på den här utbildningen allting började. Studierna gick bra och tack vare att utbildningen var på distans hade jag mycket tid över – tid som jag behövde fyllde med något. Första tanken var att jobba som sjuksköterska i Norge men jag kände att jag vill prova på något nytt. Jag ville verkligen ta reda på vad det där ”mer” skulle kunna vara. Funderingar på att starta eget företag hade jag haft tidigare men hade aldrig kommit längre än till tankestadiet. Nu hade jag en bra chans att prova och se om jag kunde få igång eget företag. Jag var utbildad instruktör i hjärt-lungräddning (HLR) sedan tidigare och kände att jag kunde göra något med detta. Att lära sig rädda liv behöver ju alla kunna.

Min första kund

Första steget var att ta reda på vilka företag som har behov att lära sig HLR och söka fram kontaktuppgifter till de personer som kan fatta ett beslut.  Jag skapade en lista  och när listan var tillräckligt lång började jag ringa. Jag presenterade mig som sjuksköterska och att jag kunde hjälpa dem att utbilda deras personal i hur man räddar liv. Min första kund blev AMF Fastigheter och min kontakt där hette Erik Nylund, första kunden kommer man alltid ihåg och jag kan till och med komma ihåg var jag satt när Erik beställde fem kurser i hjärt-lungräddning.

Jag varvade skolarbete och praktik med att arbeta med mitt nya företag. Dagarna fylldes med arbetsuppgifter och jag fick fullt upp med att både läsa min utbildning och samtidigt hålla igång mitt företag. Företaget kom alltid i första hand och det blev många timmar och ibland väldigt sena kvällar på Karolinska Institutets bibliotek för att hinna ikapp med skolarbetet. Till slut tog jag min examen och blev specialistsjuksköterska och började att arbeta som intensivvårdssjuksköterska på medicinintensiven på Södersjukhuset.

Intensiv period av mitt liv

2012 blev ett mycket intensivt år och jag blandade heltidsarbete på sjukhuset med att hålla kurser i HLR och utveckla mitt företag. En av många fördelar med att arbeta i skift är det går att kombinera med andra arbeten och som sjuksköterska arbetar du ofta både dag, kväll och natt. Jag jobbade en del helger och nätter för att på veckodagarna arbeta med företaget. Jag fick ofta gå till vår schemaplanerare för att byta pass så jag kunde hålla kurserna åt mina kunder för att sedan arbeta kvällspass på sjukhuset. Ibland kunde jag jobba från 08:00 på morgonen till 22:00 för att hinna med både arbete som sjuksköterska och driva företag.

Det stora beslutet

För att få ihop min planering behövde jag kunna lägga mer tid på mitt företag och frågade jag min chef om jag fick gå ner i arbetstid. Problemet var att jag hade studerat en uppdragsutbildning med betald studietid mot att jag skulle arbeta heltid under två år på medicinintensiven. Jag beslutade mig för att ändå fråga min chef om jag kunde gå ner till 75%. Hon sa ja. Att fylla upp mitt nu mer luftiga schema var inga som helst problem, jag fick mer tid att lägga på mina kunder och lära mig om företagande. jag arbetade jättemycket under den här perioden. Efter ett tag insåg jag att det inte skulle fungera att hålla på att arbeta så här mycket och att jag var tvungen att göra ett val. Antingen behövde jag säga upp mig från min trygga anställning och ge mig ut i det okända eller stanna kvar på intensiven och lägga ner mitt bolag. Det var egentligen aldrig något val. Den 16 december 2013 arbetade jag mitt sista pass som anställd sjuksköterska och mitt nya liv som företagare hade precis börjat.

Magnus Lundqvist

VD & Leg. Sjuksköterska

Sjuksyrra AB