Möt Sjuksköterska Tobias Olsson

rpt

 

Namn: Tobias Olsson
Ålder: 29 år
Gör: Sjuksköterska
Karriär: Hos Sjuksyrra AB sedan juli på heltid. Nu heltidstjänst i Region Kalmar på ambulans.
Bor: Kalmar
Familj: Sambo och en 2 årig dotter
Hobby: Träning
Favoritserie: Längesen jag hittade tid till att titta på serier! Finns roligare saker att göra
Kuriosa om dig själv: Tagit 140 kg i bänkpress, 200 kg i knäböj!

 

Berätta lite kort om vem du är, var och hur du växte upp?
Uppvuxen i Ullared och, ja det finns bostadshus där och inte bara ett varuhus! Det mesta jag minns från min uppväxt är att jag och vännerna brukade titta på allt folk vid Gekås. Trots alla dessa besökare och att orten är liten, har jag inte mycket ont att säga om byn. Även om jag till stor del var väldigt rastlös under de år vi bodde där. Men rastlösheten drev mig till att hitta nya utmaningar, och jag hamnade därför i Kalmar. Numera är jag i Motala och arbetar som hyr-syrra. Tiden utanför arbetet använder jag till att träna så mycket jag kan, umgås med familjen, samt att läsa böcker!

Hur ser din karriär ut och varför valde du att utbilda dig till sjuksköterska?
Jag började med att arbeta inom industribranschen i väntan på att jag skulle komma på vilken utbildning som skulle passa mig. Det kom jag dock aldrig riktigt på, utan chansade hej vilt på att börja plugga till sjuksyrra. Redan efter termin 1, blev jag fast. Vi hade ett arbete som baserades på en intervju av en äldre person, och i samband med det förstod jag direkt att yrket skulle passa mig. Än så länge känner jag att jag är på helt rätt spår!

Vad tycker du är det bästa med ditt jobb som sjuksköterska?
Möjligheterna! Det finns oändligt med alternativ och många olika inriktningar att välja som sjuksköterska. Vanligtvis blir jag snabbt uttråkad, men för egen del tror jag att det kommer vara svårt att tröttna på det här jobbet. Jag tror det gäller att inte bli för bekväm där man är, utan att man vågar byta arbetsplats och utsätta sig för nya utmaningar.

Vad är det som gör dig till en bra sjuksköterska, vad drivs och inspireras du av?
Enligt mina kollegor, är jag en bra lyssnare! Jag har lätt för att lyssna på patienten och förstå vad han eller hon vill ha, även om det sen inte alltid går att få igenom. För mig personligen, handlar det även om att jag på jag senare tid har börjat bryta mina vanor och göra sådant som jag tidigare upplevt som tufft och jobbigt. Som exempelvis att ta ett jobb inom bemanningsbranschen på en mer akut inriktad avdelning. Att jag vågade ta steget har gjort att min karriär har fått en rejäl skjuts! Numera försöker jag göra sådant som jag en gång upplevt som ansträngande, och fortsätta att ständigt utvecklas.

Hur kom du i kontakt med Sjuksyrra AB och varför är det ett bolag som passar dig?
Jag hade börjat se mig runt och prata med olika bolag under min pappaledighet. Men av en slump kom hyr-syrror upp vid en diskussion under ett babysim! Jag fick tips om just Sjuksyrra AB av en kompis i babysimgruppen och tog kontakt med Cattis. Sjuksyrra AB verkade helt rätt för mig, och jag kände att jag inte behövde ta kontakt med andra bolag. Jag har hela tiden upplevt att de har en god framförhållning hos Sjuksyrra AB. Vi har haft gemensamma samtal om mina mål och planer efter nuvarande uppdrag, vilket också har diskuterats i god tid. Det har varit riktigt skönt och minskat stressen, samt fått mig att känna trygghet över min anställning. Jag gillar även att det är ett litet mindre bolag, där man får en bra och nära kontakt med cheferna. Före min anställning trodde jag att vi endast skulle prata någon gång då och då per telefon, men jag har träffat både Magnus och Cattis ett flertal gånger över fika eller lunch. Vi har då inte bara pratat jobb, utan haft samtal om lite allt möjligt, en personlig kontakt som förvånat mig på ett mycket positivt sätt!

Varför har du valt att arbeta som bemanningssjuksköterska?
Jag har väldigt svårt att motivera mig själv med en lägre och sämre lön. Det var svårt att känna drivet att utvecklas just för det inte fanns någon löneutveckling. Jag upplevde mig som en i mängden, och det kändes som det inte spelade någon roll om jag slutade eller inte. Jag hade dessutom försökt förhandla upp lönen flertalet gånger utan framgång. Samt att jag hela tiden fick frågan om att arbeta extra, trots att jag redan arbetade tre-skift, dvs 100%. Jag tog sällan extrapass, men upplevde ändå det som att det alltid togs för givet att man skulle arbeta extra. Det var inte direkt svårt att säga upp sig och gå över till bemanning om man säger så! Jag hade länge haft tanken på att “de där med bemanning skulle jag aldrig våga mig på”. Men samtidigt hade jag i bakhuvudet att jag någon gång skulle vilja prova på det. Flera gånger om ställde jag frågan till mig själv varför andra kan bli hyr-syrra, men inte jag? På något vis inledde jag en egen resa med att motivera mig själv, främst genom positivt tänkande men även med en hel del poddar om personlig utveckling i lurarna!

Beskriv de största skillnaderna med att arbeta som sjuksköterska för ett bemanningsföretag jämfört med att arbeta som anställd på en avdelning.
Som bemanningssjuksköterska är jag där för att täcka upp verksamhetens behov. Jag ska bidra med min kunskap och erfarenhet för att det dagliga arbetet ska rulla på. Att jag ibland bara är som en vikarie som jobbar för att täcka upp, tycker jag ändå känns som något positivt. Som konsult är jag mer “hungrig” på jobbet när jag är där. Även om jag har lika många patienter som de ordinarie sjuksyrrorna, har jag upplevt att det inte alls är för mycket att göra. Kanske beror det på att jag i någon mån har extra arbetslust som konsult, då jag verkligen vill göra mitt bästa i den rollen. Det finns heller inget behov av att gå på möten som gäller avdelningen, och jag behöver inte bry mig om “skitsnacket” som går i korridorerna om diverse chefer eller liknande. I mitt uppdrag har det varit en pågående omorganisation, vilket varit orsaken till väldigt mycket negativitet från den ordinarie personalen. Och det har varit väldigt skönt att kunna bortse ifrån! I övrigt är själva arbetet sig likt. Jag upplever även att jag har sluppit mycket administrativa uppgifter som bara tagit en massa tid från det ’riktiga’ arbetet förut. Jag har istället kunnat fokusera mer på arbetet runt patienterna, vilket ju är det vi faktiskt utbildat oss till!

Vilka utmaningar kan man stöta på som bemanningssjuksköterska?
Rutiner som man inte har lärt sig helt. Finns alltid någon som stör sig om det kommer någon ny och gör på ett annat vis.
Jag trodde det skulle bli betydligt jobbigare att möta nya kollegorna, som jag trodde skulle klaga mer på att jag kom dit som konsult och hade betydlig högre lön. Men om skillnaden för mig beror på min positiva inställning till kollegorna eller inte, låter jag vara osagt. Tror att om man är positiv och inte pratar lön så blir det inte en så stor utmaning. Jag visade från början en ödmjukhet och försökte lära mig allt om avdelningen. Frågade mycket hur alla i arbetsgruppen ville arbeta och lärde mig att anpassa mig till deras rutiner. Ibland kan det vara jobbigt att göra som någon annan gör när man själv upplever att ens egna arbetssätt är effektivare. Men att börja styra och ställa som hyr-syrra tror jag aldrig kan bli bra, inte för att jag anser mig “fjäska” men lyssnade kanske mer än vanligt på hur alla ville arbeta, det är ju faktiskt jag som är ny. Jag lärde mig helt enkelt avdelningens rutiner först och sedan försökte ändra lite på det jag tyckte efter jag lärt känna arbetsgruppen. Tyckte själv de var bra att “känna efter” hur de jobbade för alltid snappar man upp något som man kan använda sig utav.
Jag tror en stor utmaning som hyr-syrra är om man kommer till en ny avdelning som man tidigare inte arbetat på. Jag har valt att arbeta på en avdelning där jag redan kände mig bekväm med större delen av patientgruppen, för att verkligen kunna göra mitt bästa. Jag har ändå upplevt att jag lärt mig mycket nytt. Det är skillnad på sjukhus och sjukhus.

Hur tror du framtidsvisionen ut som bemanningssjuksköterska?
Jag har träffat många andra hyr-syrror utefter det så har jag dragit slutsatsen att det kommer finnas bemanningsjobb i flera år till. En del sjukhus är bara påväg “ner”, de blir mer och mer bemanningspersonal och mer ordinarie säger upp sig. Tråkigt nog! Kanske kan det börja avta med åren men som det ser ut nu, ser det inte bra ut för landstingen. Inte på de ställen jag varit på eller hört om. Så min framtidsplan är att försöka arbeta som hyr-syrra ett bra tag till, kanske inte heltid men då och då, för det är verkligen roligt och riktigt utmanande!

Har du ett intressant/roligt minne från sjukvården som du kan dela med dig av?
Kan berätta om en akut situation som jag varit med om och som fått mig på andra tankar!
Fick in en patient på hjärtintensiven, fick information till mig av kollegorna att det skulle vara lugnt med alla parametrar. Men patienten hade syrgas. Jag hade bara arbetat ett fåtal pass så hade inte riktigt fått in vart alla saker fanns.
Det slutade med att patienten hade riktigt låg saturation. Rosslig andning och lät “gurglande”. Som tur var undersköterskorna på avdelning väldigt erfarna så det hämtade snabbt upp CPAP-mask samtidigt gick jag och hämtade läkaren då vi misstänkte lungödem. Fick hjälp av en ssk-kollega och sprang iväg för att hämta morfin och furix i läkemedelsrummet. Under tiden hade läkaren kommit på plats och patienten andades med CPAP-mask och hade fått kateter.
Jag hade inte tidigare varit ansvarig eller först på plats vid ett lungödem. Vid detta tillfälle skötte alla sig helt exemplariskt och alla i teamet gjorde sitt jobb helt perfekt. Var riktigt uppe i varv och fick ett rejält adrenalinpåslag under tiden. Men det var en väldigt annorlunda känsla och kändes som de mesta gick på autopilot, förutom från min sida.
Usk gjorde sitt, jag gjorde (försökte göra) mitt och jag fick stöd av en kollega över hur behandlingen skulle gå till. Det var en fantastisk känsla, ändå i en sån akut situation kändes de som allt var under kontroll. Patienten piggnade till efter ett tag och jag kände mig euforisk, för kollegan tyckte jag skötte mig bra.
Konstigt nog fick jag in en annan patienten med samma symtom dagen efter, då flöt allt på ännu bättre, jag visste exakt hur jag skulle göra och kände mig lite lugnare!
Efter det blev jag så glad att jag hade vågat utmana mina egna rädslor och främst hoppa på bemanning samt ett mer akut inriktat jobb. Sedan dess har jag nu helt ändrat spår och kommer inte ta något jobb om det inte är mot det akuta hållet!