Träffa Mattis Nilsson – sjuksköterska hos Sjuksyrra AB

Namn: Mattis Nilsson
Ålder: 37
Karriär: Färdig sköterska 2008. Arbetat på Sahlgrenska fram till för ett år sedan, mestadels inom akutsjukvården. Senaste åren som sektionsledare på akutmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg.
Bor: Malmö
Familj: Syskon, syskonbarn, föräldrar
Hobby utanför jobbet: Thaiboxning och vänsterpolitik
Favoritserie: Rederiet
Kuriosa om dig själv: Utnämnd till den suraste sköterskan på akuten i Sundsvall

Mattis är sjuksköterskan som lika gärna hade kunnat bli författare om han hade följt i sin pappas fotspår. Men Mattis valde samma karriär som sin mamma och blev sjuksköterska istället, något som vi på Sjuksyrra AB såklart är glada för.

Han är född Sölvesborg i Blekinge där han växte upp med sina syskon. Han gillar att träna thaiboxning såväl som att ligga hemma i soffan och kolla serier. En utmaning som en bemanningssjuksköterska kan stöta på är att bo på en eller flera orter under perioder. Något som ställer krav på dig som person, men det är inget som räds Mattis. För inte så länge sedan valde Mattis efter flera år på annan ort, att flytta närmare sina rötter. Idag bor han i Malmö.

Att få arbeta med något vettigt som kommer andra till gagn är något som ligger varmt om hjärtat för Mattis, därför valde han att utbilda sig till sjuksköterska. För honom är det viktigt att kunna fokusera på omvårdnaden och att säkerställa att patienten får en både säker och god vård. Att arbeta i team tillsammans med andra kollegor där alla arbetar mot att ge en kvalitativ vård är bland de viktigaste delarna i arbetet enligt honom. Tidigare har Mattis arbetat som sektionsledare på akutmottagning på Östra sjukhuset i Göteborg i nästan 10 år.  Idag arbetar han som sjuksköterska på sjukhuset i Malmö. Vid sidan om sitt ordinarie arbete brukar han även jobba några veckor på somrarna för Sjuksyrra AB. I arbetet som sjuksköterska är det viktigt att hålla sig uppdaterad med de senaste riktlinjerna inom exempelvis behandlingsmetoder och läkemedelshantering. Detta passar Mattis väl, då han är nyfiken och tycker om att lära sig nya saker. Som sjuksköterska har man möjligheten att ständigt växa och utvecklas inom yrkesrollen. En stor fördel är att det aldrig riktigt går att bli fullärd som sjuksköterska.

Hans styrkor som sjuksköterska är att han har lätt för att prioritera och är prestigelös i sitt jobb. Det är några av anledningarna till att han fick tjänsten som sektionsledare på akutmottagningen i Göteborg. I rollen som sektionsledare på en akutmottagning är du ansvarig för personalen på ditt skift. Du ska se till att all personal är på plats och du ansvarar för att arbetet flyter på som det ska, detta utöver rollen som sjuksköterska. Sektionsledaren har en nyckelroll och är en viktig del i det arbete som utförs på en akutmottagning.

”Man bör vara ganska säker i sin sjuksköterskeroll och ha en hyfsad bred erfarenhet ”.

Mattis kom i kontakt med Sjuksyrra AB genom en vän som rekommenderade honom att söka till företaget. Sjuksyrra AB passar honom bra, eftersom det är ett litet företag där det är enkelt att kommunicera med sina konsultchefer. Mattis har de två senaste somrarna arbetat på akuten i Kalmar och kommer åka dit även den här sommaren.

De största skillnaderna med att arbeta inom bemanning jämfört med att vara anställd på ett sjukhus är att rutiner och journalsystem är annorlunda, men även att du blir hårdare granskad. Mattis tror att det beror på att dina kollegor inte känner dig, även om patienterna är desamma. För att trivas som bemanningssjuksköterska krävs det ödmjukhet och att du står ut med många nya kollegor. Att vara säker i sin sjuksköterskeroll och ha en bred erfarenhet är andra egenskaper som är viktigt för en bemanningssjuksköterska. Mattis pratar också om många fördelar med att arbeta som bemanningssjuksköterska. Friheten och möjligheten att bestämma över sin egen tid är något han håller högt på sin lista. Att han dessutom får högre lön än att vara anställd inom landsting eller kommun gör valet ännu enklare att välja bemanning.

Arbetsmarknaden för en sjuksköterska idag är väldigt gynnsam, och du kan välja och vraka bland de erbjudanden som företag och sjukhus erbjuder. För att vara en bra arbetsgivare är det viktigt att lyssna på sin personal och erbjuda rimlig arbetsbelastning, det är något som Sveriges kommuner och landsting brister i enligt Mattis.