Möt sjuksköterskan Pernilla som gillar att njuta av livet

Namn: Pernilla Fåglefelt
Ålder: 29 år
Gör: Arbetar som sjuksköterska sedan fem år tillbaka. Jobbat som bemanningssjuksköterska i drygt 2,5 år. I skrivande stund arbetar jag denna vintersäsong som skidlärare i Kungsberget.
Karriär: Sjuksköterskeexamen – Hälsohögskolan Jönköping Januari 2014.
Bor: Hofors
Familj: Mor, far, syskon + sambo.
Hobby: Fotboll, friluftsliv, skidåkning och äventyr.
Favoritserie: Ingen specifik serie, men jag gillar kriminal/deckare/humor ex. Maria Wern, Frikänd, Solsidan, Bonusfamiljen, Helt Perfekt. Har sett alla säsonger av Andra Avenyn.
Kuriosa om dig själv: Promenerade en eftermiddag längs med Forsaleden i Jämtland. Hade packat med mig sovsäck och lite korv med bröd eftersom att jag inte visste om jag skulle hinna hem på kvällen. Slutade med att jag grillande min korv och la mig på mitt medhavda liggunderlag, kröp ner i sovsäcken och sov en natt under stjärnorna. När jag vaknat på morgonen gick jag hem igen. Sådana upplevelser är livskvalité för mig.

Berätta lite kort om vem du är, var och hur du växte upp?

Jag är en glad och social tjej som har växt upp i en kristen familj tillsammans med mamma, pappa och syskon i en ort strax utanför Jönköping. Jag har lätt för att lära känna folk och jag älskar att hitta på nya saker. Njuter till fullo då jag får befinna mig ute på ett fjäll och njuta av både tystnad och utsikt. Har under hela mitt liv spelat fotboll och gör så än idag.

Hur ser din karriär ut och varför valde du att utbilda dig till sjuksköterska?

Jag gick Barn och Fritidsprogrammet på gymnasiet med siktet inställt på att bli förskolelärare, men under sista praktiken på gymnasiet var jag på Lapplands barnklinik. Efter den praktiken kom jag på att jag istället skulle kunna arbeta med barn i sjukhusmiljö – dit har jag dock ej nått ännu. Under mina fem år som sjuksköterska har jag hunnit arbeta inom lite olika verksamheter/avdelningar. Jag började ”karriären” med att arbeta på en kirurgisk mag-tarm avdelning i 2,5 år för att sedan testa på stroke/rehab, blod/hormon, hemsjukvård, demensboende och slutligen en ortopedavdelning, där jag i skrivande stund varit i ganska precis ett år.

Vad tycker du är det bästa med ditt jobb som sjuksköterska?

Att få träffa och möta människor och göra en insats för att förbättra deras välmående. Annat jag värdesätter är när jag får tid att prata med patienterna och få ta del av deras historia. Rent praktiskt i sjuksköterskeyrket tycker jag att det är roligt att sticka folk (venprover, PVK etc.).

Vad är det som gör dig till en bra sjuksköterska, vad drivs och inspireras du av?

Jag är trygg i mig själv och det har jag märkt även smittar av sig bland mina patienter. Det har hänt flera gånger att de gett mig positiv feedback på att jag just är så lugn och trygg, det är roligt.

Hur kom du i kontakt med Sjuksyrra AB och varför är det ett bolag som passar dig?

Jag minns faktiskt inte riktigt men det kan vara så att jag läste om det på någon hemsida eller i en tidning. Kanske var det att jag såg Sjuksyrras annons när jag ”slö-kollade” på Arbetsförmedlingen, bara för att se vad det fanns för jobb. Det jag minns är att jag var i kontakt med Magnus på Sjuksyrra första gången våren 2017.

Varför har du valt att arbeta som bemanningssjuksköterska?

Det är mer frihet och bättre lön att arbeta inom bemanning än att vara anställd inom Regionen.

Beskriv de största skillnaderna med att arbeta som sjuksköterska för ett
bemanningsföretag jämfört med att arbeta som anställd på en avdelning.

Främsta skillnaden är att det är jag själv som tar ställning till när jag vill/inte vill/kan jobba. Jag får en betydligt högre lön när jag jobbar som sjuksköterska för bemanningsbolag. Jag tycker därför att det är svårmotiverat att gå tillbaka till en fast anställning för regionen när jag då både kommer få sämre villkor, och rent krasst en sämre lön.

Vilka utmaningar kan man stöta på som bemanningssjuksköterska?

Ofta är det bara en kort introduktion på nya uppdrag/arbetsplatser, vilket kan vara en utmaning, men för egen del tycker jag att det har gått förvånansvärt bra! Jag har alltid fått ett gott bemötande och det har fungerat väldigt bra. Det kan vara svårt att komma in i rutiner osv, men är man inte rädd för att fråga brukar det inte vara något problem.

Hur tror du framtiden ser ut som bemanningssjuksköterska?

Jag vet faktiskt inte. Min grundinställning är i alla fall att jag egentligen inte vill stödja bemanningsbranschen, men så länge det inte händer något på ett högre plan i Sverige (typ i Riksdagen) eller dylikt där de eventuellt beslutar om bättre villkor för sjuksköterskor, kommer jag nog att fortsätta. Känns ju väldigt bra att kunna styra och arbeta lite som man vill och samtidigt kunna spara en del av lönen varje månad för framtiden.

Har du ett intressant/roligt minne från sjukvården som du kan dela med dig av?

Jag kommer inte på något specifikt just nu, men jag minns många fina möten jag haft med patienter som kommit mig lite extra in på livet. Det är en fin förmån när patienter känner förtroende för en och vill öppna sig och prata. Ett annat minne är förresten en patient som var väldigt social och trevlig. Jag stötte på honom på en lokal julmarknad cirka sex månader senare från det att han vårdades på sjukhuset. Jag var helt civilklädd med mössa, jacka osv och han hojtar, ”Hej Pernilla!”. Jag blev lite förvånad över att han kände igen mig, men också att han mindes mitt namn. Det komiska i det hela var att jag just hade satt i öronproppar eftersom jag skulle in i en fabrik, men han pratade på som vanligt.