Möt sjuksköterskan Milo Bescher

 

Namn: Milo Bescher
Ålder: 24 år
Gör: Arbetar som bemannings/konsultsjuksköterska
Bor: Stockholm
Familj: En familj i Småland, en familj i USA, samt min sambo och hunden Nalle.
Hobby utanför jobbet: Klyschigt nog, att resa! Men ack så sant, om jag inte jobbar, är jag oftast i USA eller Sydostasien och avnjuter solen och god mat.
Favoritserie: Alla originalserier på Netflix, och inte alls stereotypsiskt men Grey’s Anatomy. Har inte all sjukvårdspersonal någon sjukvårdsserie som är deras guilty pleasure?
Kuriosa om dig själv: Om jag handlar något nytt kan det ta lång tid innan jag använder det. Jag vill alltid hitta det perfekta tillfället.

 

Berätta lite kort om vem du är, var och hur du växte upp?
Jag är en brinnande eldsjäl för frågan kring vården men också för sjuksköterskors lön och villkor. Jag heter Milo och är tjugofyra år, född och uppvuxen i de småländska skogarna tillsammans med min mamma, pappa och syster. Jag växte upp väldigt klassiskt svenskt, i ett rött hus med vita knutar. Numera bor jag i Stockholm tillsammans med min sambo och vår hund Nalle.

Hur ser din karriär ut och varför valde du att utbilda dig till sjuksköterska?
Efter att ha gjort Asien med ryggsäck efter studenten flyttade jag till USA och började jobba som Au-Pair och gick på college. Familjen jag bodde hos, vilken jag räknar som en riktig familj idag, hade en bekant som jobbade som sjuksköterska. Jag skuggade henne två dagar, hon berättade om sitt arbete generellt, villkor och lön. Jag blev helt såld och sökte direkt in till vad som ansågs vara bästa skolan för sjuksköterskor i Sverige, Karolinska Institutet. Bara några månader senare fick jag reda på att jag kommit in! Jag packade ihop mitt liv i USA och flyttade hem till Sverige för att studera. Besvikelsen kom dock när jag fick höra om den offentliga sektorns avtal och villkor för sjuksköterskor i Sverige. Min bild från USA och när jag var liten var ju att yrket som sjuksköterska är något enormt prestigefyllt, avancerat och viktigt. Vilket det också egentligen är.

 

Vad tycker du är det bästa med ditt jobb som sjuksköterska?
Det bästa med mitt jobb är variationen. Jag är en person som ofta får höra att jag är väldigt lättlärd, och jag själv ser vanligtvis inga hinder när det kommer till att ge mig in i nya utmaningar. Och jag kan samtidigt snabbt bli uttråkad. Sjuksköterskeyrket är det optimala för personer som vill ha stor variation, ett brett utbud av olika arbetstider, arbetsområden och jobbsammanhang. Det är lätt att fastna i att sjuksköterskor endast kan jobba på sjukhus, men det finns ju så otroligt mycket mer! Du behöver egentligen inte ens jobba med sjukdom, utan du kan jobba med prevention och att främja hälsa. Så det absolut bästa är variationen. Dock vill jag också tillägga ytterligare en sak, även om det kanske låter klyschigt. –Något av det absolut bästa med att jobba som sjuksköterska är känslan av att det arbete man utför verkligen betyder något.

Vad är det som gör dig till en bra sjuksköterska, vad drivs och inspireras du av?
Något som jag tror bidrar till att jag är en bra sjuksköterska är min hunger på mer kunskap. Inte sällan sitter jag på min fritid och läser om omvårdnad vid olika tillstånd jag tycker är intressanta, eller om omvårdnad vid situationer som jag stött på som jag gärna vill utvecklas inom. Jag är heller inte den som avstår ifrån att ställa frågor. Jag inspireras av en Nurse Practitioner i USA som heter Kate Duke (hon finns på Instagram), hon är verkligen där jag vill vara karriärmässigt om ett par år. Därav får vi hoppas att regeringen nu beslutar om att införa tjänsten (?)Avancerad klinisk specialistsjuksköterska!

Hur kom du i kontakt med Sjuksyrra AB och varför är det ett bolag som passar dig?
Magnus Lundqvist, grundare och VD för Sjuksyrra har gjort sig synlig länge i mina sociala kanaler, och jag var inte sen att läsa på om honom och Sjuksyrra AB. Hans engagemang och strävan efter att faktiskt lyfta sjuksköterskors löner och villkor är fantastiskt. Magnus är någon jag också inspireras mycket av, så jag kontaktade honom och på den vägen fick jag in en fot på Sjuksyrra AB.
Sjuksyrra AB beskriver sig själva som ett personligt bemanningsföretag, vilket också är precis vad det är. Företaget passade mig bra då jag efter lång erfarenhet som undersköterska och kortare erfarenhet som sjuksköterska ville ge mig ut tidigt i bemanningsbranschen. Sjuksyrra AB såg mig, min drivkraft och min kompetens. De ordnade mina absolut första bemanningsuppdrag, och hittills alla mina uppdrag efter det.


Varför har du valt att arbeta som bemanningssjuksköterska?

Jag har valt det av flera olika anledningar. Ett skäl är att jag vägrar gå med på den offentliga sektorns värdering av en treårig universitetsutbildning. Sedan vill jag kunna bestämma hur, var och när jag vill arbeta. Som 24-åring med resande som störta hobby är det fantastiskt att kunna jobba en till två månader för att sedan ta ledigt någon månad och utforska världen.
Jag tycker också det är otroligt roligt att åka runt till olika sjukhus och möta nya människor och skaffa mig en kompetens kring hur olika verksamheter fungerar runt om i Sverige.

Beskriv de största skillnaderna med att arbeta som sjuksköterska för ett bemanningsföretag jämfört med att arbeta som anställd på en avdelning.
Jag skulle säga att skillnaden är så stor att det är svårt att förklara. När jag var fastanställd var jag underbetald, utarbetad och trött på att känna att jag inte kunde påverka min arbetssituation. Att jobba för bemanningsföretag har gjort att jag äger min egen arbetssituation, vilket betyder att jag kan arbeta en rimlig mängd timmar per månad och även få en rimlig lön för det arbete jag utför.

Vilka utmaningar kan man stöta på som bemanningssjuksköterska?
Den största utmaningen jag stött på hittills är att vissa arbetsplatser ser bemanningssjuksköterskor som något negativt. Det leder till att samarbetet kan bli problematiskt. En annan utmaning är att vi ibland förväntas kunna allting bara för att vi är anställda som bemanningssjuksköterskor. Bara för att du är i bemanning betyder inte det att du exempelvis känner till alla varianter av CRP-apparaturer, utan då måste du våga fråga!

Hur tror du framtiden som bemanningssjuksköterska ser ut?
Jag tror att framtiden ser ljus ut. Inte bara för bemanningssjuksköterskor, utan för bemanningsbranschen generellt. Fler och fler i samhället rör sig mot en livsstil som innebär flexibilitet och valmöjligheten att avgöra när, hur och var du vill arbeta.

Har du ett intressant/roligt minne från sjukvården som du kan dela med dig av?
Första anställningen, första dagen efter inskolningen och jag skulle gå och sätta den där grövre PVK:n på en patient, självständigt. När katetern väl var inne och jag skulle dra ut nålen för att sätta på korken, gick det inte (hur mycket jag än försökte ) att stoppa blodet som forsade likt ett vattenfall ner längs patientens arm och ner på golvet. Kom igen, vi alla har väl gjort det? Haha. Nu mera är jag dock en person som kollegor ofta frågar vid så kallade ”svårstuckna” patienter!