Intervju med Ludmila Harlid

Namn: Ludmila Harlid
Ålder: 64 år
Gör: Arbetar i telefonsupport för Sjuksyrra AB i Botkyrka Kommun
Karriär: Har arbetat som SSK i 42 år. Arbetade bl.a.  som klinisk provningsledare/projektledare på Wyeth/Pfizer i 10 år. Arbetade på City Akuten i 10 år, samt som narkossköterska på St: Görans Barn Sjukhus i 10 år.
Bor: Stockholm
Familj: Man, tre barn i åldrar 36, 33 och 27. Tre barnbarn, alla flickor i ålder 3,5, 1,5 år och 9 månader. Barnbarn är livets efterrätt.
Hobby utanför jobbet: Umgås med min familj och mina vänner, gå på opera regelbundet, äta på restaurang.
Favoritserie: Hemma igen
Kuriosa om dig själv:  Älskar livet och människor. Älskar också vackra saker så som kläder, smycken, väskor och skor. Unnar mig saker. Lever efter mottot ”Lev idag, imorgon kan det bli för sent!!”

Berätta lite kort om vem du är, var och hur du växte upp?

Jag är född i Polen, Warszawa, och kom till Sverige med mamma pappa och syster när jag var 16 år. Min äldsta syster var redan i Sverige. Det var en jobbig och tuff tid, att inte kunna språket, kultur eller tillhöra någon grupp etc. Tiden på gymnasiet var särskilt jobbig eftersom jag inte kunde svenska och gick på naturvetenskaplig linje. Dessutom saknade jag Polen, där hade jag många vänner och var mycket omtyckt och populär i klassen. Under lång tid i Sverige kände jag mig ensam och övergiven, och jag saknade att ha vänner. Det var tänkt att jag skulle bli läkare. Men eftersom betygen inte räckte till, utbildade jag mig till sjuksköterska istället. När jag så småningom bildade familj och fick barn började livet att kännas lättare, och allt skulle bli bra.

Hur ser din karriär ut och varför valde du att utbilda dig till sjuksköterska?

Mina betyg inte räckte till för att utbilda mig som läkare, och jag ville arbeta med människor och i vården. Jag kan inte säga att jag gjort ”karriär”, men jag utbildade mig till narkossköterska. Så småningom studerade jag på universitetet och blev klinisk provningsledare och fick arbete på Wyeth/Pfizer. Där arbetade jag med forskning inom onkologi.

Vad tycker du är det bästa med ditt jobb som sjuksköterska?

Det är ett omväxlande, stimulerande jobb där man träffar många olika typer av människor. Man lär sig jättemycket om olika kulturer och hur människor har det. Som sjuksköterska utvecklas du i jobbet dagligen. Det som också är bra är att det du kan bli expert på ett visst område.

Vad är det som gör dig till en bra sjuksköterska, vad drivs och inspireras du av?

Jag inspireras och drivs av utmaningar. En bra sjuksköterska är lyhörd, omtänksam, professionell och kan sätta sig in i människors öden och problem. Lite grann som Florence Nightingale. En bra sjuksköterska ska kunna ha flera bollar i luften samtidigt.

Hur kom du i kontakt med Sjuksyrra AB och varför är det ett bolag som passar dig?

Jag såg deras annons och sökte helt enkelt jobbet. Bolaget är litet och det är nära till beslutsfattare, trevliga chefer och arbetskollegor. Jag tycker även att mina arbetsuppgifter är intressanta, och jag trivs med att svara i telefon och lyssna på människors berättelser. Att kunna hjälpa människor när de är i kris är ett plus. Det känns värdefullt att arbeta för något som ger ett direkt resultat ute i samhället, att kunna påverka. Arbetet är omväxlande, vilket jag gillar.

Varför har du valt att arbeta som bemanningssjuksköterska?

Det passar mig just nu då jag inte vill arbeta på sjukhus, eftersom jag har gjort det i 20 år. Jag vill ha ett friare liv och arbete.

Beskriv de största skillnaderna med att arbeta som sjuksköterska för ett
bemanningsföretag jämfört med att arbeta som anställd på en avdelning.

Frihet under ansvar. Det finns ingen hierarki, och det är en kortare väg till besluten. Det går att påverka om det behövs, det går att göra skillnad. Dessutom är det bättre betalt.

Vilka utmaningar kan man stöta på som bemanningssjuksköterska? Utanförskap?

Som bemanningssjuksköterska måste du ha kunskaper inom olika områden, eftersom det inte alltid finns någon att diskutera problemen med. Det finns helt klart ett behov av att vara expert. Avundsjuka är något man också möter.

Hur tror du framtiden som bemanningssjuksköterska ser ut?

Jag är övertygad om att framtiden ser ljus ut för bemanningssjuksköterskor, och att det blir vanligt med sjuksköterskor som konsulter. Man behöver inte stanna 20 år på samma jobb, utan det går att byta arbetsplats mycket oftare än nu, det tillhör utvecklingen av den typen av tjänst. Jag tror att många kommer att vilja se och uppleva olika arbetsplatser och olika medicinska områden, vilket man gör som bemanningssjuksköterska.

Har du ett intressant/roligt minne från sjukvården som du kan dela med dig av?

Jag arbetade 20 år på barnklinik och där var varje dag roligt. Barn har så mycket att ge, de är så positiva och dessutom tillfrisknar de oftast väldig fort.