Namn: Erik Sandberg
Ålder: 32 år
Utbildning: Specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård
Karriär: Har arbetat som sjuksköterska sedan 2008. I bemanningsbranschen sedan 2014.
Kommer från: Uppväxt i Trollhättan
Favoritserie i vårdmiljö: Ingen. Jag letar bara fel.
”Det viktigaste är att patienterna känner sig trygga”
När Erik Sandberg var ung drömde han om att köra ambulans, och viljan att ta hand om andra löper som en röd tråd genom hans liv.
– När jag kom in i vården kände jag direkt att jag hade hittat rätt, säger han.
Eriks mormor har berättat för honom att han redan som barn var väldigt mån om andra människor.
– När jag och mormor en gång var ute och promenerade på några klippor på sommaren så tog jag henne i handen och sa åt henne att akta sig så att hon inte skulle trilla och slå sig. Det har hon berättat många gånger och sagt att jag verkligen valt rätt yrke, säger Erik och skrattar.
Efter att ha utbildat sig till undersköterska på gymnasiet i Helsingborg fick Erik jobb på en avdelning med palliativ vård i Stockholm, det vill säga vård i livets slutskede. Alla patienter var svårt sjuka och under sin tid på avdelningen såg Erik många av dem dö. Det kan kanske tyckas som en väldigt tung och svår miljö att hantera för en nybakad undersköterska som ännu inte var tjugo år gammal. Men Erik upplevde det inte så. Han berättar att det var en väldigt bra avdelning med engagerad och välutbildad personal som verkligen kunde ta sig tid med patienterna och ge dem ett värdigt slut på livet. Det blev många långa och intressanta samtal med patienterna om deras liv, berättar han.
– Det kan kanske låta konstigt, men det kändes bra att se att döden inte behövde vara så dramatisk. Och att vi i vården kunde ge patienterna mediciner mot både smärta och oro, säger han.
Efter denna första lärorika tid som undersköterska gick Erik först den treåriga grundutbildningen till sjuksköterska i Luleå. Sedan jobbade han några år på akuten i Eskilstuna innan han fullföljde sin barndomsdröm och vidareutbildade sig till specialistsjuksköterska med inriktning på ambulanssjukvård. När Erik var klar med sin utbildning jobbade han tre år med ambulanssjukvård i Eskilstuna. Även om Erik trivdes bra med att jobba ”på ambulansen”, visade sig de föreställningar han hade haft om ambulanssjukvård inte stämma helt. Visst kunde vissa dagar vara adrenalinstinna och fyllda med dramatik, men det tillhörde ändå inte vardagen. För det mesta gick det betydligt lugnare till. Han upptäckte också att det snarare än spänningen var mötet med patienterna som gav honom mest.
– Jag vet att det kan låta lite klyschigt, men det är häftigt att se att det kan göra en stor skillnad hur man är mot en patient. Jag tycker om människor, helt enkelt, och jag tycker det är viktigt att patienterna känner sig trygga.
Om det är något som Erik återkommer till när han ska beskriva vad för egenskaper som är viktiga för en sjuksköterska så är det just lugn, empati och saklighet. Vid sidan av dessa personliga kvaliteter tror han också att det är avgörande att man känner en passion för sitt yrke.
– Jag tror inte att man blir så långvarig inom vården om man inte har det, säger han.
Men även om det är väldigt viktigt med ett inre driv, så behöver man också kunna distansera sig från sitt jobb och släppa patienterna när man går hem för dagen.
– Det är en trådfin balans det där. Det är ändå viktigt att man inte funderar för mycket när man går från jobbet. Då orkar man nog inte i längden.
Erik tycker att han generellt varit bra på att släppa jobbet när han är ledig. Det är förstås också en fråga om erfarenhet. Ju längre tid han jobbat, desto enklare har det varit att kunna göra det, säger han, men tillägger att det förstås finns patienter som levt med honom en under lång tid.
– Det är framförallt ett par barn som blivit medvetslösa och krampat som jag fortfarande minns och tänker på ibland.
Erik har arbetat i bemanningsbranschen sedan 2014. Friheten att kunna jobba när, var och hur mycket han vill är det som lockar mest. I julas, till exempel, ville Erik åka hem till Helsingborg för att hälsa på familjen. Men han kände samtidigt att han inte riktigt hade råd att vara helt ledig.
– Då kunde jag ta några pass i Helsingborg samtidigt som jag vara hemma en del med familjen. Det är väldigt flexibelt med bemanningsbranschen på så vis, säger han.