Eric Scherstén – sjuksköterska och företagare

Faktaruta


Namn: Eric Scherstén
Ålder: 34 Gör: Arbetar som sjuksköterska för Sjuksyrra AB heltid sedan dec -18.
Karriär: Börjar bli lång. Mestadels som Ambulanssjuksköterska.
Bor: Kalmar Familj: Fru och två barn
Hobby utanför jobbet: Har ingen fritid sen barnen kom. Men försöker träna en del, mest löpning. Tidigare jagade jag mycket, men det ligger på is nu.
Favoritserie: Breaking bad
Kuriosa om dig själv: Jag älskar chips!

 

Berätta lite kort om vem du är, var och hur du växte upp?
Jag är smålänning och uppväxt på det mest småländska vis, med Kristina och Oskars torp som granne på en gammal lantgård med kor, grisar och höns.

Hur ser din karriär ut och varför valde du att utbilda dig till sjuksköterska?
I lumpen fattade jag intresse för akutsjukvård och fick då för mig att ambulansen skulle vara platsen jag ville arbeta resten av mitt liv. Satsade därför från början på att bli ambulanssjuksköterska, vilket jag också blev.

Vad tycker du är det bästa med ditt jobb som sjuksköterska?
Att arbetsmarknaden ser ut som den gör. Friheten att kunna flytta vart man vill och ständigt kunna få jobb och vara eftertraktad. Det är lyxigt jämfört med hur det ser ut inom många andra yrken.

Vad är det som gör dig till en bra sjuksköterska, vad drivs och inspireras du av?
Noggrannhet och viljan att göra allt rätt. Det är viktigt inom sjukvården. Tror att jag också har lätt för att anpassa mig till olika människor vilket ofta är en fördel.

Hur kom du i kontakt med Sjuksyrra AB och varför är det ett bolag som passar dig?
Jag kom i kontakt med Magnus som startade Sjuksyrra när han precis startat sin bemanningsverksamhet. Han hade fått sitt första uppdrag på akuten i Gävle, samtidigt som jag stod mellan två jobb. Vi hade precis flyttat hem från Norge, och jag behövde något tillfälligt. Magnus annonserade via en Facebook-grupp och vi bokade sedan ett Facetime-möte. Sedan dess har jag behållit kontakten med honom, och endast arbetat sporadiskt. Sjuksyrra AB passar mig för att de är personliga och för att det är ett litet bolag. Det är aldrig långt till beslutsvägarna, vilket jag uppskattar. Magnus svarar alltid väldigt fort när jag har något att fråga honom om. Enligt mig står Sjuksyrra AB även för kvalitét och de ser verkligen till att leverera bra sjuksköterskor till sina uppdrag. De följer alltid upp och är måna om att allting fungerar som det ska.

Varför har du valt att arbeta som bemanningssjuksköterska?
Jag började tröttna på organisation och arbetstider inom ambulanssjukvården. Det passade dåligt med familjelivet. Cattis, min konsultchef, tippade sedan mig över kanten och lockade över mig att testa detta på heltid. Ingen orkar kämpa emot hennes tjat haha.

Hur tror du framtiden ser ut som bemanningssjuksköterska?
Jag tror att branschen kommer fortsätta växa. Som det ser ut nu erbjuder inte landstingen några villkor som kommer förändra rådande förhållanden. Dessutom växer efterfrågan på vård snabbare än antalet sjuksköterskor.

Beskriv de största skillnaderna med att arbeta som sjuksköterska för ett bemanningsföretag jämfört med att arbeta som anställd på en avdelning.
Skillnaderna är stora. Lönen och arbetstider är det som skiljer mest. Personligen har jag inte arbetat på mycket avdelningar som anställd. Men flexibiliteten som anställd generellt, är inte i närheten av de tider och dagar det går att få som bemanningsanställd. Inom ambulansen blev många även ofta ifrågasatta då de tog föräldraledigt till exempel. Detsamma har jag hört från de som arbetar som anställda på avdelningar. OB-tillägget som Sjuksyrra erbjuder, gör dessutom att det känns värt att arbeta obekväma arbetstider. Det kände man sällan som anställd när familjen satt hemma och väntade.

Vilka utmaningar kan man stöta på som bemanningssjuksköterska?
Man känner ofta en högre press på sig själv att prestera på grund av den högre lönen, och för att man är där under en begränsad period. Det är även något som vi bemanningssjuksköterskor ofta får höra. Kommentarer om att man ska jobba mer för att man har högre lön. Men det passar mig bra. Jag tycker om att jobba. 
. Inte sällan är man den mest erfarna sjuksköterskan i tjänst och bidrar med hög kompetens på vissa områden. Det gör att jag ofta blir väldigt omtyckt.

Har du ett intressant/roligt minne från sjukvården som du kan dela med dig av?
Det som fastnat mest är nog första gången som jag var med och räddade livet på en man med hjärtstopp. Det är inte alla gånger det går så bra, men när det gör det är det en otrolig känsla. Den man som jag minns mest gjorde vi hjärt- lungräddning på i 55 minuter innan han ”kom tillbaka” till livet. Fem dagar senare besökte vi honom på hjärtintensiven. Fullt vaken och livsglad. Härlig känsla!