Beordrad arbetstid – hur funkar det?

Publicerad: 1 juni, 2018
Skriven av: Magnus

Det varma vädret visar att sommaren är här och bristen på sjuksköterskor lika så (även om den varat hela året) och många sjuksköterskor blir ibland beordrade att arbeta av sin arbetsgivare. Många är osäkra på vad som gäller och vi på Sjuksyrra ska försöka reda ut detta.

När din chef beordrar dig att arbeta extra pass ska det vara i nära anslutning till det aktuella arbetstillfället. Eftersom det är en beordran kan du inte säga nej till detta, men du kan ange giltiga skäl till varför du inte kan eller är lämplig att utföra arbetet. Och du kan dessutom förhandla om ersättningen för det extra arbetspasset.

Skäl att säga ifrån

Vid beordran har du rätt att säga nej till att arbeta med andra arbetsuppgifter om dessa ligger utanför din anställning. Andra skäl till att säga nej kan vara:

att du har inte har tillräcklig kunskap om det arbete du ska utföra
är för trött
druckit alkohol
har problem att hitta barnvakt
redan har arbetat mycket övertid

När du är ledig från ditt arbeta på tjänstledighet får din chef som regel inte beordra in dig på arbetspass. Om du arbetar inom område där ”Allmänna Bestämmelser för kommun och landsting” är tillämpligt kollektivavtal är du beordringsbar då du har påbörjat din semester.

 

Källa: Vårdförbundet