Att driva eget företag som sjuksköterska (del 3)

Publicerad: 5 februari, 2019
Skriven av: Magnus

Reflektion om att driva eget företag som sjuksköterska

I mitt arbete som sjuksköterska möter jag många utmaningar som jag behöver kunna hantera för att ge mina patienter bästa möjliga behandling och vård. När jag behöver hjälp finns alltid en kollega eller chef att fråga. När jag tog steget från att vara anställd inom landstinget till att bli egenföretagare, upptäckte jag hur ensamt det kan kännas att vara den som på egen hand måste lösa alla de problem som uppstår. Helt plötsligt står jag utan någon att fråga när jag behöver hjälp.

Jag startade min resa som egenföretagare hösten 2011, och har de senaste sju åren lärt mig mängder. Under min karriär har jag utvecklats från att arbeta som sjuksköterska till att bli arbetsgivare och chef.

Något som jag har lärt mig att du behöver klara av flera saker för att lyckas med ditt företag, bland mycket annat, måste du lära dig att hantera de utmaningar som kommer på vägen. Att bygga upp ett framgångsrikt företag tar tid, och på vägen dit kommer du att ställas inför många utmaningar. Flera av problemen som du möter känner du antagligen inte till från början, och problemen blir fler och större i takt med att ditt företag växer. Det är helt naturligt. Att arbeta med människor är ett exempel på en utmaning som utvecklas i takt med att ditt företag utvecklas. I början är du kanske helt själv, behöver inte anpassa dig till någon annan. Om du vill att ditt bolag ska växa behöver du förmodligen hjälp. Hjälp av andra människor. Saker och ting händer i de personernas liv, och det påverkar dig som företagare.  Motgångar kommer och går, för alla människor, i alla skeden av livet, men det blir kanske extra tydligt i din roll som egenföretagare. För mig har det blivit uppenbart att om jag inte lyckas lösa de problem som jag ställs inför, kommer företaget jag driver inte heller överleva.

Illustrationen du ser här (bredvid) symboliserar mångas bild av hur de tror att livet som egenföretagare ser ut. Vägen till framgång verkar vara spikrak men få ser det arbete, misstagen, alla långa processer och det hårda slit som en egenföretagare lägger ner på sitt företag. Om jag placerar in mig själv i den här bilden, är det tydligt att jag har gjort såväl misstag som uppoffringar. Jag har blivit besviken många gånger, men vad som också står klart, är att jag faktiskt har klarat alla dessa utmaningar. Jag har klarat dem tack vare en inre drivkraft och en stark vilja att driva och utveckla mitt företag.

Magnus Lundqvist

Ägare

Sjuksyrra AB