Intervjuserie – lär känna Charles Kjölhede

Publicerad: 5 mars, 2018
Skriven av: admin

Charlies resa började år 1990 på BB Danderyd i Stockholm varpå han växte upp i Täby i norra Stockholm med sin pappa, mamma och äldre bror. Uppfostrad av bägge sina föräldrar och bror anser han sig själv ha haft en väldigt bra uppväxt. Hans stora dataintresse har han fått från sin bror då de under sent 90-tal satt fastklistrade framför datorskärmarna och skrek på varandra. Tiden flög fram och plötsligt var det dags för värnplikten. Efter avslutad militärtjänstgöring upplevde Charlie, precis som många andra unga vuxna, tiden som oviss. Han saknade sammansvetsningen och känslan av att vara del av ett sammanhang. Han kom kort därefter att ta en anställning inom försvarsmakten och efter några år som anställd beslutade han sig för att sadla om och utbildade sig då till sjuksköterska.

Charlie arbetar numera som sjuksköterska på Danderyds sjukhus i Stockholm sedan tre år tillbaka och har enligt hans fru ett sinne som en 12-åring, på gott och ont. Han berättar att han alltid har fascinerats av Arnold Schwarzeneggers unika dialekt och har efter mycket träning lärt sig härma honom riktigt bra!

Han kom i kontakt med Sjuksyrra AB via en annons på nätet när de sökte deltagare till en HLR-instruktörskurs. Han tyckte att det skulle passa bra ihop med sitt nuvarande yrke men också för att ”det är kul att leka med dockor”. Det bästa med att arbeta som HLR-instruktör är enligt Charlie möjligheten att få möta nya människor med deras unika frågor och upplevelser. ”Man lär sig alltid något nytt av vad folk sett och varit med om”. Alla utgår från sina egna upplevelser och de flesta frågor som ställs brukar vara arbetsrelaterade. ”Hur ska vi göra på vår arbetsplats om något inträffar?” Under utbildningarna försöker han hålla det högt i tak och låta alla ställa en massa frågor oavsett om det är under själva kursen eller efteråt. Ett starkt och återkommande minne Charlie har från alla sina utbildningar är hur engagerade och kul alla deltagare verkar ha, vilket såklart är ett av hans mål, att få alla engagerade och ha roligt. Han tror helt klart att deltagarna kommer minnas kursen och dess innehåll bättre om man verkligen sätter sig in i en situation och samtidigt har roligt.

Vi frågade Charlie varför han tycker att företag ska boka in en HLR-kurs och hans svar blev följande:

”I takt med att befolkningen ökar, ökar även risken för antalet människor som kan råka ut för ett hjärtstopp. Det kan vara vem som helst, din granne eller någon total främling som du kan hjälpa och eventuellt rädda livet på. Anhöriga och närstående till denna person kommer vara dig evigt tacksamma. Likaså du själv kommer vara tacksam om du har någon närstående som råkar ut för det ohyggliga och någon främling kliver fram och gör HLR, eller om du rentav själv råkar ut för att hjärtstopp!”. Charlie tycker att alla företag bör investera i en hjärtstartare då överlevandechanserna ökar dramatiskt om man kombinerar HLR med hjärtstartare.

Inför en typisk kursdag kontaktas företaget och Charlie presenterar sig och om eventuella frågor finns så ställs dessa. Han anländer till företaget cirka 20–30 minuter innan utsatt tid för att förbereda så mycket som möjligt med dockor, lokal etc. Kursen pågår under två timmar där både teoretiska och praktiska genomföranden visas och tränas därefter avslutas kursen med en frågestund.

I och med Charlies arbete som sjuksköterska har han fått användning av sina kunskaper i skarpa lägen. Han hoppas och tror allmänhetens syn har blivit öppnare till HLR. Det kan inträffa vem som helst och att kunna hjälpa till där och då kan vara det som gör skillnaden för en persons fortsatta liv. Det han vill poängtera är att uppslutningen kring en person som fått hjärtstopp är helt fantastisk! Främlingar och vänner, civila som räddningspersonal som sluter upp och hjälper till på ett otroligt sätt. Du behöver inte vara rätt för att göra någonting fel, det är bättre än att inte göra någonting alls.

Charlie hoppas och önskar att HLR-kurser överlag skall kunna bli en obligatorisk kurs eller åtminstone en temadag eller liknande i framtiden så fler får kunskap om hur man räddar liv!

 

Namn: Charles Kjölhede (kallas för Charlie)
Ålder: 27 år
Gör: Jobbar som sjuksköterska på Danderyds Sjukhus
Karriär: Leg. sjuksköterska
Bor: Flyttade till Vallentuna i slutet på oktober 2017
Familj: Fru och en 6 månaders grabb
Hobby utanför jobbet: Datornörd, sportnörd
Favoritserie: Game of Thrones