Helen Bjurberg

Foto: Maria Östlin

Namn: Helén Bjurberg
Ålder: 47 år
Gör: Bemanningssjuksköterska, frilansskribent och författare
Karriär: Blev färdig sjuksköterska år 2004 och gick VUB i Hälso- och sjukvård för barn och unga 2005. Har sedan dess jobbat bland annat inom psykiatri, barn- och skolhälsovård. Anställd hos Sjuksyrra AB sedan i mars 2019, arbetar deltid som administrativ sjuksköterska på Start-up-klinik i Stockholm, parallellt med att jag drivit eget företag som frianskribent och författare.
Bor: Färingsö
Familj: Man och fyra barn
Hobby utanför jobbet: Går på loppis och läser.
Favoritserie: Senast jag hann titta på tv-serier var när Dallas gick, haha
Kuriosa om dig själv: Jag kan steppa och gör oslagbar kladdkaka.

Berätta lite kort om vem du är, var och hur du växte upp?
Jag växte upp med min mamma, pappa och storebror i Hässelby, en förort till Stockholm. Min barndom var väldigt bekymmerslös, och jag ägnade den mesta av tiden åt att läsa Kitty-böcker och dansa balett. Kittyböckerna byttes med tiden ut mot romaner och dansandet fortsatte jag med i en musikalförening. Där träffade jag senare min man när vi fick rollerna som ett förälskat par i musikalen West Side Story. Efter det har vi fått fyra barn, så nu finns inte så mycket tid till sång och dans för oss längre. Men tack och lov har barnen tagit över stafettpinnen och showar så det räcker för oss också.

Hur ser din karriär ut och varför valde du att utbilda dig till sjuksköterska? Som liten drömde jag om att bli författare men jag blev uppfostrad efter devisen att det är viktigt att man skaffar sig ett riktigt jobb och en trygg anställning. När jag skulle välja högskoleutbildning var det därför efter de kriterierna jag gick. Min bästa kompis hade börjat läsa till sjuksköterska något år tidigare än jag och berättade om hur bra framtiden såg ut för sjuksköterskor (hon glömde nämna att lönen var urusel). Därför föll valet på det.

Vad tycker du är det bästa med ditt jobb som sjuksköterska? Alla möten jag får med olika typer av människor, i olika situationer och faser i livet. Jag brinner också för kommunikation inom vården. Det är en konst att intervjua, lyssna in och informera en patient. Hur väl man lyckas med det, kan ju också vara avgörande för hur hela behandlingen eller vårdtillfället faller ut.

Vad är det som gör dig till en bra sjuksköterska, vad drivs och inspireras du av? Att jag prioriterar mötet och alltid ser och lyssnar på människan. Jag vägrar att tumma på bemötandet av en patient, hur stressigt det än må vara. Jag brukar tänka att jag arbetar på ett serviceföretag och att patienterna är mina kunder – och att de alltid ska behandlas med stor omtanke och respekt!

Hur kom du i kontakt med Sjuksyrra AB och varför är det ett bolag som passar dig? Jag ramlade helt enkelt över en jobbannons som jag blev intresserad av. När jag ringde upp för att fråga mer om tjänsten fick jag prata med Gustav, som är konsultchef på Sjuksyrra AB. Gustav och jag fick en himla bra kontakt på en gång. Han var rak och tydlig, gav snabba besked och tog reda på det han inte visste på rak arm. Jag märkte också att han var mån om att jag skulle bli nöjd med mina villkor och jag kände direkt: ”Yes, det är den här typen av arbetsgivare jag vill ha!”

Varför har du valt att arbeta som bemanningssjuksköterska? För att jag är så extremt kräsen, haha. Det låter kanske drygt, men egentligen handlar det om att jag vill kunna kombinera mitt jobb som sjuksköterska med det som frilansskribent och författare. Och samtidigt kunna vara mitt bästa jag både hemma och på jobbet. För att det ska gå måste jag ha flexibla arbetstider, en sund arbetsmiljö, rimlig arbetsbelastning och en bra lön. Och hittills har jag inte hittat någon traditionell arbetsplast som kan erbjuda allt det.

Beskriv de största skillnaderna med att arbeta som sjuksköterska för ett bemanningsföretag jämfört med att arbeta som anställd på en avdelning? Framförallt lönen – jag har gråtit, skrikit och slitit mitt hår över lönen och löneutvecklingen på mina tidigare arbetsplatser. Nu, för första gången i min karriär som sjuksköterska, känner jag att min lön står i rimlig proportion till min arbetsinsats, äntligen! Och tiden – hur ska man kunna få ihop sitt liv om man jobbar jämt? Jag fattar faktiskt inte hur folk gör. Som bemanningssjuksköterska har jag både högre lön, vilket gör att jag kan jobba mindre, och jag kan dessutom välja precis vilka tider jag vill jobba och vilka tider jag vill vara ledig. Det här sammantaget gör att jag utan problem kan lösa livspusslet och samtidigt må bra och ha kul på jobbet! Win-win-win!

Vilka utmaningar kan man stöta på som bemanningssjuksköterska? Eftersom jag själv inte haft några problem, har jag svårt att svara på den frågan faktiskt. Somliga kan säkert ha svårare än andra att snabbt sätta sig in i obekanta rutiner och arbetsuppgifter och att komma in som ny i en arbetsgrupp. Men väljer du arbetsplatser och specialiteter som du är bekant med sedan tidigare, och är en glad och trevlig typ som frågar så fort du inte förstår, så tror jag nog att de allra flesta klarar galant av jobbet som bemanningssjuksköterska.

Hur tror du framtidsvisionen ser ut som bemanningssjuksköterska? Jag tror att framtiden är ljus. Så länge det ser ut som det gör inom vården (och att ändra det är inget man gör i en handvändning), kommer bemanningsföretag att finnas kvar. Därför rekommenderar jag alla sjuksköterskor jag känner att lämna sina stressiga arbetsplatser, dåliga scheman och hånfulla löner och ’joina’ oss i bemanningsbranschen.

Har du ett intressant/roligt minne från sjukvården som du kan dela med dig av?  Mina mest intressanta (galna) minnen har jag från min utbildning på en mycket anrik sjuksköterskeskola i Stockholm. Jag glömmer aldrig upprorsstämningen som uppstod i klassen när vi skulle lära oss att bädda patientsängarna så att de, som läraren uttryckte det, skulle se fina ut från dörren som läkaren skulle göra entré genom. Eller när min kurskamrat kuggade i examinationen av intramuskulära injektioner för att hon glömde informera plastrumpan om att hon snart skulle sticka den.